Svet
9 ogledov

Kriza zmanjšala število ločitev

poroka prstan Shutterstock
Razpad zveze. Ker prinaša dodatne stroške, se za ločitev odloča manj ljudi.

"Da je poroka v teh časih luksuz, ni prav nobena novica, a očitno je, da je kriza vplivala tudi na odločitev o tem, da svojo neuspešno zvezo sploh končamo. Prvič po nekaj letih so tako lani po letih naraščanja števila razvez  v Trstu zabeležili padec števila ločitev, in sicer za 4,7 odstotka,“ piše tamkajšnji dnevnik Il Piccolo.

Padec števila ločitev je najverjetneje povezan tudi z zakonsko novostjo, ki je bila uvedena konec leta 2011 in ki predpisuje, da je pred ločitvijo obvezno tudi posvetovanje z odvetnikom za ločitve, ki ga je seveda treba tudi plačati. V preteklosti je bilo dovolj, da so partnerji, ki so hoteli narazen, izpolnili ustrezne obrazce. Sporazumna ločitev tako zdaj stane najmanj dva tisoč evrov, če je potrebna razsodba sodišča, pa stane pet tisoč evrov.

Ceneje potrpeti doma

"Marsikdo se odloči ostati poročen tudi zato, ker je v teh časih težko plačevati stroške nove namestitve oziroma najema novega stanovanja, potem ko se odloči zapustiti dom. Prav tako, največkrat to zadene moške, je partner finančno prizadet tudi zaradi stroškov plačevanja alimentov,“ je med drugim še zapisal omenjeni časopis.

Komentarjev 1
  • feferon 13:02 22.januar 2013.

    V vsaki stvari je nekaj dobrega...