Svet
19 ogledov

Križanec za lastnike majhnih vrtov

tomtato youtube.com
Za britanski trg so ustvarili tomtato, na katerem raste tako paradižnik kot krompir.

Pri podjetju Thompson and Morgan pravijo, da pri tomtatu ne gre za genetsko spremenjeno rastlino.

V Veliki Britaniji so podobne križance razvili že večkrat, a nikoli poprej v komercialne namene. Guy Barter iz kraljevega vrtnarskega društva (RHS) pravi, da ga rastlina zelo zanima. Kot je izjavil, obstaja veliko križancev, ki so jih dobili s cepljenjem, a težava je nastala pri okusu plodov. Direktor podjetja Thompson and Morgan Paul Hansord trdi, da je paradižnik tomtata, ki so ga razvijali deset let, okusnejši od večine paradižnikov, ki jih je možno kupiti v trgovini. "Zelo težko je bilo doseči enako debelino krompirjevega in paradižnikovega stebla. Drugače ne bi delovalo," je razložil Hansord in dodal, da gre za rastlino enoletnico. Ko so zreli paradižnik, je zrel tudi krompir.

"Stvar je zanimiva, saj je podjetje Thompson and Morgan zelo ugledno. S tomtatom so veliko tvegali," je še povedal Barter in dodal, da se bodo za rastlino po vsej verjetnosti najbolj zanimali tisti, ki imajo majhne vrtove.

Plodovi so zdravstveno neoporečni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.