Svet
62 ogledov

Križanke: ena najljubših zabav na svetu

Otrok rešuje križanko Shutterstock
Ko so se pojavile, so jih označili za poneumljajoče, grešne, sprožale so proteste, med drugo svetovno vojno naj bi bile sredstvo za prenašanje kodiranih sporočil, a ljudje se jim niso mogli upreti in še danes so eno najljubših razvedril po vsem svetu. Govorimo o križankah.

"Norija, zaradi katere so knjižnice ostale brez slovarjev in enciklopedij, študenti pa brez znanja. Ali nismo knjižnice obvezane, da ščitimo pravice bralcev?" so se leta 1921, ko so križanke postale popularne, spraševali knjižničarji in se zgražali. New York Times je robantil proti "grešni porabi časa, da najdeš prave črke in jih vstaviš v prave kvadratke".

Dvajset let kasneje so grešne križanke dobile še nov naziv – vohunke. Prek križank v Daily Telegraphu naj bi sovražnik dobival kodirana sporočila o vojaških akcijah in nič hudega sluteč učitelj, ki je za časnik sestavljal križanke, Leonard Dawe, je moral na zaslišanje. Njegov študent je nato pojasnil, da je slišal, kako so britanski vojaki uporabljali razne vojaške izraze, in jih je potem z Dawom vključil v križanke.

Klonili tudi najhujši kritiki križank

Po drugi svetovni vojni so se vsi sprijaznili, da križanke niso bile muha enodnevnica. New York Times, ki jih je v 20. letih označil za grešne, je klonil že med vojno in leta 1942 objavil prvo križanko. Zdaj ima za križanke posebnega urednika, ki ima med ljubitelji križank status ikone. Will Shortz se razglaša za edinega akademsko izobraženega enigmatika na svetu. Diplomiral je leta 1974 na univerzi v Indiani, potem ko je na klin obesil uspešno pravniško kariero. Kot pravi, je deset let delal kot pravnik zato, da je postal bogat, zdaj pa uživa v sestavljanju križank, kar si je želel od četrtega leta starosti.

In ker danes velja, da ima večina časopisov križanke in da je to eno najbolj priljubljenih razvedril na plaži, smo se na Žurnalu odločili, da vas poleti kljub temu, da ne izhajamo, ne bomo prikrajšali za ta užitek. Za vas smo zbrali križanke, sudoku, kukuri in še marsikaj, ki vas bodo, dokler se ne vrnemo s počitnic, kratkočasili med poležavanjem na plaži, kislim vremenom ali pa ko boste potrebovali mir in se boste le delali, da rešujete križanko.