Svet
25120 ogledov

Krizno zasedanje šefov držav EU: Tako bodo ukrepali proti Putinu!

Vladimir Putin Profimedia
Po večurni razpravi se je v Bruslju v zgodnjih jutranjih urah končalo krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen bodo imele sankcije največji učinek na rusko gospodarstvo in politično elito.

Von der Leynova je po končanem zasedanju na novinarski konferenci orisala dogovorjeni sveženj sankcij, za katere je dejala, da bodo imele "maksimalen učinek na rusko gospodarstvo in politično elito".

Sveženj dogovorjenih sankcij temelji na petih stebrih in obsega finančni sektor, energetiko, promet, nadzor in financiranje izvora ter omejitve glede vizumske politike. Med drugim vključuje finančne sankcije, ki prepovedujejo dostop ruskim bankam do evropskih finančnih trgov. Usmerjene so v 70 odstotkov ruskega bančnega trga in ključna podjetja v državni lasti, vključno z obrambo.

Sankcije so uperjene tudi v energetski sektor, ključno gospodarsko področje, ki še posebej koristi ruski državi. Prepoved izvoza bo prizadela naftni sektor, saj bo Rusiji onemogočila nadgradnjo rafinerij, je dejala von der Leynova. EU tudi uvaja prepoved prodaje letal in opreme ruskim letalskim prevoznikom, je pojasnila.

Poleg tega naj bi Rusiji omejili dostop do ključnih tehnologij, kot so polprevodniki ali najsodobnejša programska oprema. Omejitev glede vizumske politike pa pomeni, da ruski diplomati in poslovneži ne bodo več imeli priviligiranega dostopa do Evropske unije.

Putin je skušal razdvojiti EU, a pri tem ni uspel, je opozorila predsednica. "Smo bolj kot kdaj koli prej enotni in odločni," je poudarila. Putin skuša ponovno s silo risati zemljevide Evrope. "Mora mu spodleteti in bo mu spodletelo," je zatrdila.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je dejal, da so voditelji na zasedanju sprejeli politično odločitev o novem svežnju obsežnih sankcij, ki bo "boleč" za ruski režim. Ob tem so ponovno potrdili enotnost med članicami EU. Razpravljali so tudi o pomoči ukrajinskemu ljudstvu in državi, je povedal.

Michel je ob tem še dejal, da so se prek video povezave pogovarjali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. "To je bil trenutek velike resnosti, dostojanstva, hladnih glav. Dal nam je odkrito sporočilo v zelo težkih in bolečih okoliščinah, ki se jih vsi zavedamo," je pogovor opisal Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je po začetku ruske invazije na sosednjo Ukrajino v četrtek po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pa je na novinarski konferenci danes dejal, da je "ob obsojanju, hkrati pa sankcioniranju" še vedno koristno pustiti odprto možnost za dialog z ruskim voditeljem, da "lahko na dan, ko bodo pogoji izpolnjeni, dosežemo prekinitev sovražnosti".

Pogovor s Putinom je Macron, ki trenutno predseduje EU, opisal kot "odprt, neposreden in kratek". Putina je na prošnjo Zelenskega pozval, naj prekine spopade v Ukrajini, kar pa, kot je priznal, ni "imelo učinka, to lahko v tem trenutku zelo jasno vidite, ker se je ruski predsednik odločil za vojno".

Voditelji članic EU so se zaradi zaostrovanja varnostnih razmer po ruskem priznanju neodvisnosti separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine, ki mu je sledila vojaška agresija na Ukrajino, v četrtek sestali na kriznem sestanku v Bruslju.

Potrdili so drugi sveženj sankcij proti Rusiji, obenem pa pozvali tudi k hitri pripravi nadaljnjih sankcij, torej tretjega svežnja, ki bo vključeval tudi Belorusijo. Pri tem so "ostro obsodili vpletenost Belorusije v agresijo nad Ukrajino" in jo pozvali, naj se vzdrži takšnih dejanj in spoštuje svoje mednarodne obveznosti.

Dogovorjeni sveženj sankcij naj bi danes formalno potrdili zunanji ministri EU na nujnem zasedanju v Bruslju. Sestanek naj bi se začel ob 15. uri, na njem pa naj bi govorili tudi o nadaljnjih možnostih podpore Ukrajini in o tem, kako naj EU ravna glede Rusije v prihodnje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 19
  • Pepe007 11:35 25.februar 2022.

    Vidim, da se tričetrt komentatorjev kar skloni pred Vladimirom in čakajo, da jih naguzi. Izvolite! Razočaran sem nad šibkostjo EU. Včeraj bi moralo biti zaplenjeno vso rusko premoženje v EU, meje zaprte, plinovodi zaprti, internet promet blokiran. To bi bila ...prikaži več neka reakcija. Boleča sicer za obe strani. Ampak bi lahko imela učinek. Te selektivne sankcije, kjer upaš, da bo onega bolj bolelo kot tebe, so en k....

  • mph2 11:02 25.februar 2022.

    Zdaj (bi morali sicer že desetletja) pa dajte istočasno še sprožit sankcije proti vsem ameriškim in britanskim banditom, ki so do sedaj uničili en kup suverenih držav, pognali v begunstvo stotine milijonov, .....

  • si_rob 10:49 25.februar 2022.

    Edino prav je kar je storil danes. Vsako odlašanje bi bilo povečalo število žrtev. Ko bi Ukrajina stopila v NATO, bi to pomenilo, da je le-ta 600km od Moskve. To si Rusija ni smela dovoliti. To bi bila katastrofa za cel svet.