Svet
18 ogledov

Krizo rešujejo s 24-urnim delovnim časom

Italijanska trgovina EPA
Vse trgovine, supermarketi, restavracije, kavarne, trgovski centri in pubi bodo lahko v Italiji odprti 24 ur na dan sedem dni v tednu. To je eden izmed ukrepov vlade Maria Montija za oživitev gospodarstva, ki je začel veljati drugega januarja.

Občine imajo zdaj do devetdeset dni časa, da se prilagodijo na liberalizacijo tržišča. Določiti bodo morale ukrepe, s katerimi bodo po eni strani varovali javni red in mir ter po drugi strani poskbeli za samo varnost trgovin, ki bodo odprte pozno v noč.

Nekatera mesta, kot na primer Rim, s tem ne bodo imela težav.

Tamkajšnji lastniki restavracij, kavarn in trgovin se bodo tako zdaj sami odločili, do kdaj bodo imeli odprte trgovine, poroča Večernji list.

Pri tem jim ne bo več treba od mestnih oblasti dobiti posebnih dovoljenj, kot na primer pred prvim januarjem.

Sindikati trgovcev liberalizacijo pričakovano kritizirajo in menijo, da bo prišlo do zaprtja manjših trgovin, brez dela pa lahko ostane 67 tisoč ljudi. Menijo, da bodo največ pridobili veliki trgovci.

Po drugi strani pa so v združenju proizvajalcev prepričani, da se bo v mestih prodaja povečala, a bodo morale ob tem mestne oblasti poskrbeti za ustrezno varovanje.

Župan Neaplja Luigi de Magistris je ob tem povedal, da popolnoma zagovarja legalizacijo tržišča. V mnogih evropskih državah je namreč delovni čas trgovin fleksibilen, v ZDA pa se lahko nakupuje v supermarketih tudi ponoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.