Svet
8 ogledov

Krmilo prevzela Grčija

EU Grčija EPA
Vodenje EU je z današnjim dnem prevzela Grčija. Novo leto je spremembo prineslo tudi v Latviji, kjer od danes naprej plačujejo z evri.

Predsedovanje EU je od Litve prevzela Grčija, ki je do sedaj uniji predsedovala že štirikrat. Prvič v zgodovini unije predsedovanje prevzema država, ki je v tako slabem gospodarskem in političnem stanju, kot je Grčija. Uspeh bo tako že, če bo vlada preživela predsedovanje.

Pomemben dejavnik med predsedovanjem Grčije bodo tako s širšega evropskega kot z domačega vidika majske evropske volitve. Glede na zemljepisni položaj in naravne danosti Grčije ni presenečenje, da bo grško predsedstvo veliko pozornosti namenilo turizmu, obnovljivim virom energije in pomorski politiki.

Iz enakega razloga ni presenečenje, da bodo v ospredju pozornosti tudi migracije. Grško-turška meja je namreč najbolj oblegan in problematičen del zunanje meje EU. Sicer pa bo med grškim predsedovanjem še vedno v ospredju gradnja bančne unije.

Javnost bolj negotova od vlade

Latvija je 18. država, ki  je prevzela skupno evropsko valuto. Vlada je prepričana, da bo prevzem evra pozitivno vplival na gospodarstvo in blaginjo Latvijcev, a javnost temu ne verjame. Z zaskrbljenostjo pričakujejo dvig cen, kljub temu da je inflacija trenutno nizka. Poleg tega je prisotna tudi izjemno velika čustvena navezanost na valuto lats, ki jim predstavlja simbol osamosvojitve od Sovjetske zveze po 50 letih represije s strani Moskve. 

Latvijo je kriza močno prizadela. Krize so se lotili z ostrimi varčevalnimi ukrepi in reformami, kar se pozna v trenutnih javnofinančnih številkah, ki so danes dobre. Prav tako so priča rasti gospodarstva. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.