Svet
23 ogledov

Krokodilom parajo trebuhe, da bi našli dečka

morski krokodil EPA
Avstralske oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo za dečkom, ki ga je med plavanjem zgrabil krokodil. Iskalci so dobili dovoljenje za pobijanje krokodilov, daljših od dveh metrov.

12-letni deček je s prijatelji plaval na območju nacionalnega parka Kakadu, ko jih je napadel krokodil. "Dečka je zgrabil krokodil, medtem ko je skupaj z več drugimi dečki plaval v jezeru," je dejal komandir Michael White. "Enega dečka, prav tako starega 12 let, je krokodil ugriznil v roko." 

Pogrešanega otroka iščejo tako s pomočjo letala in čolnov kot tudi po kopnem. Zaenkrat se je za njim izgubila vsaka sled. Iskanje otežuje zahtevno območje, ki je zaradi poplav še širše kot običajno.

Krokodilom parajo trebuhe

Osebe, ki sodelujejo pri iskanju, imajo dovoljenje, da ustrelijo krokodile, daljše od dveh metrov. Ustrelili so že dva in jima razparali trebuha, saj so med vsebino njunih želodcev iskali morebitne človeške ostanke. "Eden je bil dolg 4,3, drugi 4,7 metra," je dejal narednik Stephen Constable. "Oba krokodila smo pregledali, a sta imela prazna želodca."

Uslužbenec parka in strokovnjak za krokodile Garry Lindner ocenjuje, da je dečka zgrabil krokodil, dolg med dvema in tremi metri. Do te ocene je prišel na podlagi rane na roki dečka, ki se je uspel rešiti. "Krokodil, dolg 2,5 metra, je velika žival. Ljudje govorijo, da je štiri metre velik krokodil velik, a ne slepimo se," je dejal Lindner.

Po besedah Constabla že dlje časa niso bili priča napadu krokodila. "Vendar pa krokodili prevladujejo v teh vodah, zato je treba biti vedno previden," je dodal. Predstavnik nacionalnega parka je dejal, da je v parku dobro označeno, da gre za nevarno območje. "Imamo velike opozorilne table, na katerih so krokodilje čeljusti in napis 'Nevarnost krokodilov, ne plavajte tukaj, ne hodite v vodo'."

Dolgi do sedem metrov, težki tudi tono

Morski krokodili lahko zrastejo do sedem metrov in tehtajo več kot tono. Njihov dom je območje na severu Avstralije. Od leta 1971, ko so jih zaščitili z zakonom, njihovo število narašča. Oblasti ocenjujejo, da se njihovo število giblje med 75.000 in 100.000.

Nazadnje so o smrtni žrtvi v povezavi s krokodili poročali avgusta lani. Krokodil je takrat napadel 27-letnega moškega, ki je skušal preplavati reko Mary.

Komentarjev 1
  • Oxxo 17:10 27.januar 2014.

    Človeški maščevalni pohod. Komu zdaj pomaga paranje trebuhov...Človek se bi moral bolj prilagoditi naravi in ne zahtevati (in pričakovati) od narave, da se podredi njemu. Človek je samo en člen...Seveda je izguba tako mladega življenja neprecenljiva ...prikaži več škoda - a v tej zgodbi krivec zagotovo ni samo krokodil... ki je lovil plen in ne 12. letnega dečka.