Svet
2481 ogledov

Kronanje kralja Karla III.: V tem trenutku bodo mikrofoni ugasnili

Kralj Karel III. in kraljica Camilla
1/4
Profimedia
Televizijske kamere bodo spremljale dogajanje v Londonu, a v prav posebnem trenutku bodo mikrofone ugasnili.

Westminstrska opatija bo prizorišče kronanja kralja Karla III. in kraljice Camille. Slovesnost bo vodil canterburyjski nadškof Justin Welby. Kronanje bo v veliki meri spominjalo na kronanje kraljice Elizabete II. Pred 70 leti in kralja Jurija VI. leta 1937, a se bo v nekaj točkah vendarle razlikovalo.

Kralj Karel III. se je odločil ubrati drugačno pot in tradiciji dodati nekaj modernega pridiha. Pravila oblačenja bodo bolj sproščena od tega, kar veleva tradicija. Pričakujejo, da bo kralj nosil vojaško uniformo, nato pa ga bodo odeli v slovesna oblačila. 

kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille | Avtor: Profimedia Profimedia

Maziljenja kralja Karla III. kamere ne bodo posnele, bodo pa te lahko posnele maziljenje kraljice Camille. Za maziljene bodo uporabili sveto olje, ki je veganskega izvora, narejeno iz olivnega olja, odišavljeno z olji sezama, vrtnice, jasmina, cimeta itd. Sveto olje, ki so ga uporabili pri maziljenju njegove mame, je namreč vsebovalo olje iz žlez manjših sesalcev in ambro, ki nastaja v prebavnem traktu kita glavača. 

Odrekla se je spornemu diamantu

Kraljica Camilla bo nosila krono, ki jo je ob kronanju nosila tudi kraljica mati, mati pokojne Elizabete II., le da del krone ne bo diamant Koh-i-Noor. Diamant Koh-i-Noor je eden največjih diamantov na svetu. Diamant so izkopali v Indiji, nato pa je prešel veliko rok, dokler ni bil kot "darilo" predan kraljici Viktoriji. Več držav trdi, da diamant v resnici pripada njim, med drugim Indija, Pakistan, Afganistan in Iran. Diamant je le eden v vrsti predmetov, ki opominjajo na tudi ne tako lepe trenutke britanske zgodovine.

Krono, ki jo bodo nadeli Camilli, bodo namesto tega krasili dragi kamni iz zasebne zbirke kraljice Elizabete II. 

oblačila za kronanje kralja Karla III. | Avtor: Profimedia Profimedia
Če so se v preteklosti kralju poklonili vsi plemiči, bo tokrat pred njim pokleknil le prestolonaslednik princ William in mu prisegel zvestobo. Pomembno vlogo bo imel tudi njegov najstarejši sin George, ki bo eden od štirih pažev. 

Prisotni bodo predstavniki več veroizpovedi

Pri obredu bodo sodelovali poleg predstavnikov anglikanske cerkve tudi predstavniki drugih veroizpovedi (budizma, hinduizma, judaizma, islama in sikhizma), ki bodo sodelovali pri posameznih delih kronanja. Preden se bosta kralj in kraljica odpravila iz Westminstrske opatije proti Buckinghamski palači, bodo predstavniki vseh veroizpovedi skupaj izrekli blagoslov. V tem trenutku bodo izklopili mikrofone iz spoštovanja do pripadnikov judovske vere, ki bodo v tistem času obeleževali šabat.

Šabat se začne v petek ob sončnem zahodu in konča ob sobotnem zahodu sonca. V času šabata naj ne bi uporabljali elektronskih naprav, prepovedana je tudi vožnja in uporaba javnih prevoznih sredstev.

Rabin Ephraim Mirvis je za The Jerusalem Post povedal, da se bo tako na dogodek pripeljal v posebnem vozu, ki so ga pripravili zanj. 

Prvič bodo sodelovale tudi škofinje, himne in molitve bodo peli v angleščini, pa tudi v valižanščini, škotski gelščini in irski gelščini. 

kronanje kralja Karla III. | Avtor: Epa Epa

Obred bo tokrat krajši in bo trajal dobro uro, medtem ko je kronanje kraljice Elizabete II. trajalo tri ure. Povabljenih je 2000 gostov, kar je šest tisoč manj kot pred 70 leti. Manjši bo tudi sprevod, saj bo v njem le okoli 6.000 vojakov, predvidena pot pa je za četrtino krajša od tiste, ki so jo morali prehoditi ob kronanju kraljice Elizabete II. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sandi76 09:46 06.maj 2023.

    Čas bi bil, da končajo s to farso !