Svet
99 ogledov

Kruta zloraba v imenu znanosti

Šimpanzi Prt SCR youtube.com
Šimpanzi prvič po 30 letih zagledali dnevno svetlobo. Na njih so delali medicinske poskuse, nekatere so okužili z virusom HIV in hepatitisa.

V torek je 38 šimpanzov, ki so preživeli krute laboratorijske poskuse, prvič po treh desetletjih ugotovilo, kako diši trava in kakšno je sonce.

Vse življenje so preživeli v nekem laboratoriju v Avstriji, kjer so na njih izvajali poskuse. Nekateri so bili skoteni v ujetništvu. Večino pa so jih ulovili v afriški divjini, jih odvzeli materam – ki so jih poklali – in odpeljali v Evropo. V imenu znanosti so nekatere okužili z virusom HIV in hepatitisa. Prizadevali so si odkriti zdravilo za aids, vendar so bili kruti poskusi zaman, saj noben od šimpanzov kljub okužbi s HIV-om ni dejansko zbolel za aidsom.

14 let rehabilitacije

Farmacevtsko podjetje, za katerega so delali poskuse, je sicer leta 1997 kupilo ameriško podjetje, ki je testiranje na živalih ukinilo. Strokovnjaki pa so potrebovali kar 14 let, da so šimpanze pripravili na spoznavanje z zunanjim svetom, poroča Daily Mail.

"Končno bodo lahko užili še nekaj zabave, kolikor jim je še ostalo življenja," je ob izpustitvi dejal Michael Aufhauser, ustanovitelj zavetišča za šimpanze v bližini Dunaja.

Komentarjev 4