Svet
6 ogledov

Krvav spopad med policijo in ubežniki iz zapora

Žurnal24 main
Med makedonsko policijo in oboroženo skupino Albancev s Kosova je v hribih nad Tetovim izbruhnilo silovito obstreljevanje, v katerem je umrlo osem domnevnih kriminalcev.

Streljanje je izbruhnilo med operacijo, s katero so hoteli pripadniki posebne policijske enote ob podpori helikopterjev aretirati nekaj zločincev, ki so avgusta zbežali iz zapora na Kosovu. Obsežna operacija je potekala v vasi Brodec na območju Šar planine, kakih 40 kilometrov zahodno od Skopja, po besedah tiskovnega predstavnika notranjega ministrstva Iva Kotevskega pa je bila tarča operacije kriminalna skupina pod vodstvom Lirima Jakupija. Po navedbah vira iz Natovih mirovnih sil na Kosovu je v akciji strmoglavil policijski helikopter, vendar je policija navedbe zanikala. Kot je dejal Jakupi, v operaciji ni bil ranjen noben policist, je pa bilo po podatkih neimenovanega policijskega vira ubitih od sedem do deset nasprotnikov.

Makedonska policija je blokirala vse poti, ki vodijo proti Šar planini, in prepovedala gibanje vseh ljudi na območju treh vasi, kjer je prišlo do obstreljevanja. Prav tako pa so zaradi incidenta v Makedoniji mirovne sile Kfor na Kosovu zaprle mejo med Kosovom in Makedonijo. Po nekaterih podatkih naj bi imeli vojaki Kforja tudi ukaze, naj z orožjem preprečijo vsakršen prenos oboroženih spopadov prek meje, po drugih podatkih pa je makedonska policija že "razbila" kriminalne skupine in zaplenila velike količine orožja. Našli naj bi celo protitankovski top.

Na severozahodu Makedonije v okolici mesta Tetovo ob meji s Kosovom sta bila konec oktobra ubita neki policist in nekdanji vodja albanskih upornikov. Makedonske oblasti domnevajo, da se na tem območju zadržuje oborožena skupina albanskih skrajnežev. Leta 2001 so tu izbruhnili spopadi med albanskimi uporniki in makedonskimi varnostnimi silami, ki so državo pripeljali na rob državljanske vojne, končali pa so se šele s posredovanjem zahoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.