Svet
6 ogledov

Krvava noč za kopte

Spopadi v Kairu Reuters
Egiptovski premier je pozval k umiritvi razmer, potem ko je sinoči v spopadu z varnostnimi enotami v Kairu umrlo 24 ljudi, večinoma koptskih kristjanov, ki oblasti obtožujejo, da jih ne ščitijo pred verskim nasiljem.

Nasilje, najhujše po sestopu predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti, je izbruhnilo po protestih, ki so jih kopti organizirali zaradi napada na neko cerkev v provinci Asuan in za katerim naj bi stali muslimanski skrajneži. Več tisoč protestnikov se je poskušalo utaboriti pred stavbo državne televizije, ki naj bi podpihovala versko nasilje. Posredovala je vojska in jih nasilno pregnala z gumijastimi naboji in solzivcem. Pri tem je umrlo 24 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih.

Premier Esam Šaraf je ponoči obiskal prizorišče spopadov in nato v televizijskem nagovoru opozoril, da je sloga med muslimani in kristijani bistvena za varnost države. Uvedena je bila tudi policijska ura. Do spopadov med muslimani in kopti je v Kairu prišlo že marca in maja.

Kopti, ki predstavljajo 10 odstotkov prebivalstva Egipta, so prepričani, da jim oblasti kršijo pravice, saj mora denimo za izgradnjo vsake nove njihove cerkve dovoljenje dati predsednik, prav tako državne oblasti ne priznavajo spreobrnitve iz islama v krščanstvo, temveč zgolj obratno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.