Svet
10 ogledov

Krvava Sirija

Demonstracije proti sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu se nadaljujejo v Damas Reuters
Ponedeljek in torek sta bila dva izmed najbolj krvavih dni v zadnje čase nemirni in nasilni Siriji. Po poročanju aktivistov naj bi samo v torek vladne sile ubile najmanj 50 ljudi, nekateri govorijo o še veliko višjih številkah.

Iz severne sirske province Idlib so pripadniki opozicijskega gibanja za človekove pravice poročali o 56 ubitih Sircih. Vsi naj bi umrli zaradi napada vladnih sil, šlo pa naj bi za pripadnike aktivističnih skupin, ki nasprotujejo sirskemu režimu. Po izjavah prič naj bi v lokalnih bolnišnicah sprejeli kar 121 trupel, vendar ni znano, ali so vsi ti umrli povezani z vojaškim posredovanjem.

Na jugu države pa naj bi v spopadih med vladnimi silami in uporniki življenje izgubilo 14 pripadnikov režimu zvestih varnostnih sil.

Najbolj vroče in krvavo pa je dogajanje prav na severu, blizu meje s Turčijo. Tam je iz vojske dezertiralo več deset oboroženih pripadnikov, ki so se zapletli v spopade, o katerih pa si poročila nasprotujejo. Po nekaterih naj bi dezerterji zakrivili smrt 60 drugih oboroženih pripadnikov, soudeleženi pa naj bi bili tudi pri uničenju 17 vojaških vozil. Med spopadi pa je bilo ubitih tudi več civilistov.

Dogajanje v Siriji mednarodna javnost težko preverja, saj vladna stran blokira vsakršno neodvisno poročanje. Po podatkih Združenih narodov pa je bilo od začetka uporova proti predsedniku Bašarju al Asadu marca letos v Siriji ubitih več kot pet tisoč ljudi. Uradni Damask sicer navaja, da se zgolj bori proti teroristom, ki naj bi želeli destabilizirati državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.