Svet
7 ogledov

Krvavi dan v Afganistanu

samomorilski napad Reuters
Oboroženi napadalci so vdrli v kompleks guvernerja province Parvan na vzhodu Afganistana in ubili več ljudi. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki.

V napadu v mestu Čarikar, približno 50 kilometrov severozahodno od Kabula, je sodelovalo šest samomorilskih napadalcev. V uradu guvernerja, kjer imajo prostore tudi lokalne oblasti, je odjeknilo več eksplozij. Afganistanske oblasti poročajo, da je bilo ubitih 19 ljudi, od tega pet policistov in 14 civilistov, skoraj 40 pa je bilo ranjenih.

Med napadom je bil v kompleksu tudi guverner Abdul Basir Salangi, ki je med napadom poklical televizijo Tolo in med drugim povedal, da so tarča koordiniranega napada, da se je en napadalec razstrelil, preostalih pet pa je nato skozi južni vhod vdrlo v kompleks. Po navedbah policije je napad trajal kako uro.

Policija tri napadalce ubila

Policisti so tri napadalce ubili, dvema pa je uspelo sprožiti eksploziv, ki sta ga imela na sebi. Odgovornost za napad so prevzeli talibani, njihov predstavnik Zabiulah Mudžahid pa je sporočil, da je bilo tarča napadov varnostno srečanje na visoki ravni, ki je v tistem času potekalo v kompleksu guvernerja.

Srečanja so se udeležili guverner province Parvan, vodja afganistanske policije, general Abdul Džalil Rahimi, drugi visoki predstavniki afganistanske vojske in policije ter predstavniki Nata.

Provinca Parvan je do zdaj sicer veljala za enega od najvarnejših predelov Afganistana, na tem območju pa se nahaja tudi največja ameriška vojaška baza Bagram.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.