Svet
17 ogledov

Krvavi dan v Istanbulu

bomba, Istanbul
1/11
Žurnal24 main
V središču Istanbula je eksplodirala bomba. 32 ljudi je ranjenih. Samomorilski napadalec je mrtev. Tarče napada naj bi bili policisti.

Samomorilski napadalec je sprožil bombo ravno v času proslave dneva neodvisnosti. Ta bi sicer morala biti že v petek, a so jo zaradi slabega vremena prestavili na danes.

Obrnil sem se okrog in zagledal policiste; njihovi obrazi so bili obliti s krvjo. Nekdo je ležal na tleh,“ pripoveduje priča eksplozije Aris Virkas.

Bomba je eksplodirala na trgu Taksim. Novinar Dorian Jones, ki je na trgu, za Sky News poroča, da je slišal eksplozijo in strele. Pravi, da je samomorilski napadalec, ki je prenašal bombo, najverjetneje želel stopiti na avtobus, a so ga policisti zaustavili. Pri tem se je kot kaže sprožila bomba, saj je Jones poročal: "V bližini avtobusa leži nekaj, videti je, da so to deli telesa."

Načelnik policije Huseyin Capkin je za Reuters povedal, da bombaš ni želel vstopiti na potniški avtobus, ampak na policijski. Pri tem se je sprožila bomba. "Šlo je za samomorilskega napadalca, ki se je razstrelil. Kot kaže, gre za moško truplo,"  pravi Capkin. V bližini so našli še eno neaktivirano bombo.

Tarče napadalca naj bi bili sicer policisti, ki imajo sedež v bližini kraja eksplozije. Ranjenih je 32 ljudi, od tega 15 civilistov in 17 policistov. Devet jih je ostalo na zdravljenju v bolnišnici, pet naj bi jih bilo v kritičnem stanju.

Ker zvečer poteče premirje s kurdskimi uporniki, so ti osumljeni, da so nastavili bombo. "O eksploziji na Taksimu ne vem nič," je dejal predstavnik kurdskih upornikov Roj Qandil. PKK naj ne bi več izvajala akcij proti civilistom, je še pred nekaj dnevi dejal predsednik PKK Murat Karayilan.

Med osumljenci se zaradi številnih groženj v zadnjem mesecu omenja tudi Al Kajda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.