Svet
11 ogledov

Krvavi napad sirske oblasti že izkoriščajo

Bombni napad v Siriji EPA
V Damasku, prestolnici Sirije, se je zgodil krvav bombni napad, v katerem je umrlo najmanj 30 ljudi. Vohuni so že pred dnevi opozarjali na dejavnost Al Kaide.

V sirski prestolnici sta se danes razstrelila dva samomorilska napadalca in pri tem po podatkih sirskih oblasti ubila najmanj 30 ljudi, sto pa jih ranila. Gre za prvi tovrsten napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada, za katero sirske oblasti že ves čas trdijo, da je v resnici maslo teroristov in oboroženih tolp.

Avtomobila bombi je pred poslopjema državne varnosti in obveščevalne službe v Damasku razneslo v razmaku le nekaj minut. Državna televizija poroča, da so bili ubiti "večinoma civilisti".

Namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad, ki je v spremstvu opazovalcev Arabske lige že obiskal kraj eksplozij, je podobno poudaril, da so napad podkrepile trditve vlade, da so nemiri, ki od marca pretresajo državo, delo teroristov. "Od začetka smo trdili, da gre za terorizem. Ubijajo vojsko in civiliste," je poudaril Mekdad.

 

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je bilo v devetih mesecih vstaje proti režimu al Asada ubitih več kot pet tisoč ljudi. Sirske oblasti pa so v četrtek sporočile, da je nasilje v tem obdobju terjalo življenja dva tisoč pripadnikov varnostnih sil.

V Sirijo je v četrtek prispela predhodnica opazovalne misije Arabske lige, ki bo na terenu nadzirala izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja v državi.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:02 27.december 2011.

    Tale Asad je zgleda takšen ljigavec kot Milošević!