Svet
7 ogledov

Krvavi predvolilni shod

Samomorislki napadi so se po smrti Benazir Buto še okrepili. Žurnal24 main
Na predvolilnem shodu pakistanske opozicijske Narodne stranke Awami se je razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil 18 ljudi.

V domnevnem samomorilskem napadu v mestu Čarsada blizu severozahodne mejne province, kjer delujejo islamski ekstremisti, je 18 ljudi umrlo, več kot 20 jih je ranjenih. 
Po besedah pakistanskega notranjega ministra Hamida Navaza so vsi vodilni člani stranke na varnem. Lokalni vodja stranke Afrasiab Hatak je v času napada ravno nagovarjal zbrane, a je za spletno televizijo Dawn izjavil, da ni bil ranjen.

Na predvolilnem shodu pa so se danes prvič po smrti opozicijske voditeljice Benazir Buto zbrali tisoči privržencev Pakistanske ljudske stranke, ki je po smrti svoje voditeljice zamrznila predvolilno kampanjo.  Več kot 100.000 ljudi, kar je mnogo več kot na Butinih shodih, je na stadionu v mestu Tata vzklikalo "Demokracija je najboljše maščevanje", strankin trenutni voditelj in Butin mož Asif Ali Zardari pa je napovedal, da bo stranka nadaljevala prizadevanja njegove pokojne žene po spremembi sistema, ki jo je ubil. Zaradi strahu pred napadom islamističnih skrajnežev je stadion varovalo več kor 2000 policistov in na stotine zasebnih varnostnikov.

Po smrti Benazir Buto decembra lani je Pakistan zajelo nasilje, v katerem je umrlo več deset ljudi. Zaradi naraščajočih napetosti so bile na 18. februar preložene tudi parlamentarne volitve, napovedane za 8. januar, kandidatom pa so zaradi varnosti odsvetovali srečevanje na večjih zborovanjih. Številni Pakistanci menijo, da želi predsednik Pervez Mušaraf, čigar priljubljenost v javnosti upada, z nasilnimi akcijami preprečiti izvedbo volitev. V letu 2007 je v Pakistanu v samomorilskih napadih umrlo več kot 800 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.