Svet
39 ogledov

"Krvavijo, umirajo, postajajo sirote. Vsak dan."

Ljudje zapuščajo Alep EPA
Zdravnik Rdečega križa, ki je sodeloval pri evakuaciji starejših, bolnih in nemočnih iz Alepa je poslal pismo BBC-ju. Kaj takšnega, poudarja, še ni videl, čeprav kot zdravnik v Siriji deluje že pet let.

"Medtem ko smo poskušali rešiti skupino ljudi in jih premestiti, so trije umrli, saj nismo mogli dobiti zagotovila za varen prevoz. Morali smo čakati," opisuje zdravnik, ki v pismu BBC-ju poudarja, da to ni pismo o tem, kdo je zmagovalec in kdo poraženec. "To je pismo o ljudeh iz krvi in mesa, o človeških bitjih. Krvavijo, umirajo, postajajo sirote. Vsak dan."

Zdravnik, ki v Siriji v okviru Rdečega križa deluje že pet let, kaj takšnega še ni doživel, opisuje v svojem pismu. "Po smrti treh smo dobili dovoljenje, da ostale prepeljemo v dom za ostarele, ki je postal dom za okrog 150 ljudi. Nekateri so invalidi, drugi so psihično bolni, tretji pa takšni, da enostavno nimajo kam drugam."

Zdravnik opisuje, da je bila že tema, ko so se vozili po ozkih ulicah starega dela mesta. Nadaljuje, da je bilo pred vojno to mesto uspešno, živo. Zdaj so morali del poti opraviti peš, saj so ceste neprevozne. "Prišli smo do dvorišča, od koder naj bi nadaljevali pot. Skupina pacientov se je stisnila okrog ognja, da bi se vsaj malo pogreli. Niso bili primerno oblečeni, tresli so se zaradi mraza. Na drugi strani dvorišča je bilo okrog deset trupel. Poznam moškega, ki je sem pripeljal svojo družino misleč, da bodo na varnem, da to dvorišče ne bo nihče napadel. Med temi trupli so člani njegove družine."


Zdravnik v nadaljevanju opisuje reševanje ljudi, med katerimi je starejši moški pred njihovimi očmi umrl zaradi podhladitve. Opisuje, da so nekateri zmedeni, da se več ne zavedajo situacije, da le čakajo na svojo smrt.

Medtem ko so se pripravljali za nadaljevanje poti, so naleteli na nekaj vojakov, ki so s seboj pripeljali otroke. Najstarejša med njimi je bila 7-letna deklica, najmlajši je bil 7-mesečni dojenček. Jedli niso že nekaj dni. V vojni so postali sirote, starše so jim ubile bombe. "Nimajo nikogar. Kaj reči na to? Kaj storiti?" se v pismu BBC-ju sprašuje zdravnik Rdečega križa.

Med drugim izpostavlja, da ti ljudje plačujejo strašljivo ceno vojne, čeprav z njo nimajo nič, niti niso želeli sodelovati v njej. Bili so najbolj ranljivi med vsemi, a nikogar ni bilo, da bi jih zaščitil. "Tako sem žalosten. Lepo vas prosim, neke meje pri tej vojni vendarle morajo biti postavljene!"

Boji se nadaljujejo

Kljub temu, da je ruski zunanji minister sinoči v Hamburgu napovedal ustavitev napadov sirske vojske v Alepu, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov, so se boji v tem mestu na severu Sirije ponoči nadaljevali, poroča STA. Na območju, ki ga še nadzirajo uporniki, naj bi bile številne žrtve, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice.

Število žrtev spopadov v omenjenem območju naj bi bilo še posebej veliko, ker se je tja umaknilo veliko število ljudi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril dobro obveščeni observatorij, ki ima sedež v Londonu.

O razmerah v Siriji naj bi danes razpravljali tudi v Generalni skupščini Združenih narodov, kjer naj bi članice svetovne organizacije glasovale o kanadskem predlogu resolucije, s katero bi pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Siriji in da se omogoči dostavo humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • OneCent 22:40 10.december 2016.

    Butl na kubik!

  • Žurnalček 14:17 10.december 2016.

    Kdo jim je kriv ? Sami sebi ker ko se odločiš za eno stran in ko ta izgubi , ti preostane samo še , da stokaš in jokaš , za kar je izraz cmere zelo primeren. A zdej ko ...prikaži večo so otroc prenehal iz Washingtona oddajati , ker ljudje pač niso blesavi , sedaj so dohtarje angažiral za svojo teroristično propagando ! Srbi pravijo : Ko jih nezna , skupo bi jih platio !

  • Žurnalček 14:13 10.december 2016.

    Blagor tebi , ti jo že imaš !