Svet
28 ogledov

Krvavo v deželi kakava

Vojak, zvest novemu predsedniku Ouattari. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V senci vojne v Libiji so se močno zaostrile tudi notranjepolitične razmere v Slonokoščeni obali.

Napetost se vleče že vse od predsedniških volitev preteklega septembra. Združeni narodi so potrdili, da je na volitvah dejansko zmagal Alassane Ouattara, stari predsednik Laurent Gbagbo pa mu noče odstopiti oblasti in vztraja na predsedniškem položaju.

Sile, zveste Ouattari, so včeraj zavzele pomembno pristanišče San Pedro in uradno prestolnico Yamoussoukro. "Streljanje se je začelo že zjutraj, nato smo videli upornike, ki so se pripeljali v mesto. Vsi ostajajo v hišah, še vedno lahko slišimo streljanje," je za Reuters dejal prebivalec San Pedra.

Zdaj napredujejo proti de facto glavnemu mestu Abihjan, ki ga še obvladuje Gbagbo – tu naj bi se po mnenju poznavalcev odvile najhujše bitke. Quattara je medtem ukazal zapreti državne meje in napovedal, da bo Gbagbo v roku nekaj ur moral predati oblast.

Odkar so se začeli hujši spopadi, je po podatkih Združenih narodov umrlo že 472 ljudi. Huda je humanitarna kriza, le iz Abihjana se je razselil okoli milijon prebivalcev. Veliko jih je državo, ki je največja proizvajalka kakava, že zapustilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.