Svet
20 ogledov

Krvavo v Siriji

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sirijske varnostne sile so med petkovimi protesti ubile 27 protestnikov, ki so zahtevali odstop predsednika Asada.

Protesti so se začeli po petkovih molitvah v več mestih v Siriji. Najhujši spopadi med protestniki in vojsko so izbruhnili v mestu Homs, kjer je umrlo 15 protestnikov. Po poročanju državne televizije so v Homsu umrli tudi štirje policisti in vojak.

Aretacije
Od 18. marca, ko so izbruhnili protesti v Dari, naj bi bilo aretiranih 7000 ljudi, navaja nek zahodni diplomat.

Evropska unija je ostro obsodila nasilje in napovedala ukrepe, med njimi zamrznitev premoženja in prepoved potovanja za približno 14 Sirijcev, ki so odgovorni za nasilno zatrtje protestov. Asad ni med omenjeno štirinajsterico. Ukrepe naj bi EU sicer sprejela v ponedeljek, v kolikor se bodo članice strinjale.

Od začetka protestov naj bi po poročanju borcev za pravice umrlo več kot 580 ljudi. Uradni Damask sicer poroča o manjšem številu mrtvih, od katerih naj bi jih bila polovica vojakov in policistov. Za nasilje krivijo "oborožene teroristične skupine“, protestnikov pa naj bi bilo malo, poleg tega pa naj ne bi predstavljali večine Sirijcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.