Svet
13 ogledov

Krvni test z okužbo?

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Skupina študentov medicine iz ameriške zvezne države Nova Mehika je pri krvnih testih nepravilno ravnala z napravo. 50 ljudem grozi, da so se zaradi tega okužili s katero od nevarnih bolezni.

Bodoči zdravstveni uslužbenci so sodelovali pri brezplačnem testiranju ravni sladkorja v krvi v kulturnem centru v največjem mestu te države Albuquerque.

"Tam so bili študentje, ki so želeli storiti nekaj dobrega, a se zadeve niso lotili na pravi način,"
je dejal tiskovni predstavnik novomehiške medicinske fakultete Sam Giammo.

Previsoka raven sladkorja v krvi je lahko alarm, da lahko zbolite za sladkorno boleznijo.

V povezavi si preberite, kakšne načine Zveza društev diabetikov Slovenije predlaga za kurjenje kalorij in spopad z maščobami.

Najbolj problematično je bilo testiranje 24. aprila letos, ko se ga je udeležilo med 51 in 55 ljudi.

Predstavniki fakultete že poskušajo priti v stik z njimi, a bo to precej težko, saj je takrat center obiskalo 1600 ljudi. Med njimi pa so bili tudi Nemci, Kanadčani, Italijani in Švedi.

Glavna napaka študentov je bila ta, da so napravo, ki posameznika rahlo vbode v kožo, uporabili na večjem številu prostovoljcev.

Pri tem pa so očitno pozabili, da bi lahko prostovoljce okužili z nevarnimi boleznimi, če bi bil le eden izmed teh okužen na primer z virusom HIV ali hepatitisom C.

"Možnost, da bi se posamezniki okužili, je 0,5 odstotka. Četudi je odstotek zelo majhen, pa nas skrbi in zadevo jemljemo zelo resno," je dejal profesor Bob Bailey.

Slednji je še dejal, da se kaj takega še ni zgodilo in da bodo sprožili spremembo pravil glede podeljevanja dovoljenj študentom za opravljanje takšnih dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.