Svet
12 ogledov

Kuba obeležuje invazijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Havani bodo z veliko vojaško parado obeležili 50-letnico neuspešne ameriške invazije na Prašičji zaliv na Kubi. Po paradi se bo začel prvi kongres komunistične partije po 14 letih.

Kongres naj bi trajal štiri dni, predsednik Raul Castro pa naj bi predstavil prihodnje reforme v državi, predvsem na področju gospodarstva. Januarja so že začeli s krčenjem zaposlenih v javni upravi in krčenjem državnih subvencij. 79-letni predsednik želi v državo privabiti več tujega kapitala in uvesti avtonomno poslovanje podjetij. Castro ob tem dodaja, da bo na Kubi namesto prostega trga še vedno prevladujoče plansko gospodarstvo.

Novo vodstvo
Na kongresu partije bo okoli tisoč delegatov izvolilo novo vodstvo stranke. Pričakovati je, da bo vodenje komunistične partije prevzel Raul Castro, ki bo tako na tem pomembnem položaju nasledil svojega starejšega brata Fidela, ki se je leta 2006 zaradi slabega zdravja že umaknil s položaja kubanskega predsednika.

S parado proslavljajo obletnico
Na ulicah prestolnice bo potekala velika vojaška parada, s katero Kuba obeležuje obletnico invazije v Prašičjem zalivu. Ta se je začela 15. aprila 1961, ko je osem bombnikov, ki so jih pilotirali ameriški in kubanski plačanci, bombardiralo dve vojaški in eno civilno letališče na Kubi, vendar so povzročili le neznatno škodo. Nato je 17. aprila pet tovornih ladij ob spremstvu ameriške mornarice do Prašičjega zaliva pripeljalo okoli 1400 kubanskih oborožencev, pripadnikov t. i. brigade 2506, nekaj tankov in topništva ter nekaj manjših vojaških ladij. Lažno izkrcavanje na drugem delu Kube ni zmedlo sil Fidela Castra in po nekaj začetnih uspehih so napadalce potisnili nazaj na plažo v Prašičjem zalivu. Tam so jih z letali, topništvom in tanki obstreljevali dva dni.

Invazija je bila za Belo hišo huda zadrega. Obletnico dogodka na Kubi slavijo kot veliko zmago, kubanski emigranti na Floridi pa se je spominjajo z obžalovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.