Svet
1998 ogledov

Kuba. Po protestih celi državi ugasnili internet, na ulicah tudi kri.

Protesti na Kubi Epa
Množični protesti, ki jih v državi ni bilo že več desetletij. Ljudje kličejo "svoboda", na ulice pa jih je pognalo predvsem pomanjkanje.

Na Kubi se je v nedeljo zgodilo nekaj, kar se že desetletja ni. Kubanci, lačni, izrčpani, utrujeni, so stopili na ulice in začeli protestirati proti vladi, ki jo vodi Miguel Díaz-Canel. Na otoku, ki je še vedno izjemno kontroliran, so se protesti vrstili od mesta Santiago de Cuba na jugu do prestolnice Havane. Ljudje so med drugim kričali "libertad", kar v prevodu pomeni "svoboda", "dol z diktaturo" in slogan "patria y vida", (država in življenje), kar je že nekaj mesecev skupen slogan protivladnih gibanj, nekakšen odgovor sloganu revolucije "patria o muerte" (država ali smrt).

Sprva so protesti potekali mirno, nato pa so na spletu začeli krožiti posnetki obračunavanja policije in specialnih enot z ljudmi, ti so vračali s kamenjem, prevrnili so nekaj policijskih avtomobilov, začeli so razbijati in ropati trgovine. Vlada je že v nedeljo zvečer po našem času, popoldne po njihovem, ugasnila povezavo s svetom, internet je še vedno onemogočen. Nekateri se uspejo povezati s pomočjo vpn dostopov, nekateri so našli možnost povezave preko satelita, kar naj bi po nekaterih informacijah omogočili na Floridi živeči Kubanci. 

Protesti na Kubi | Avtor: Epa Epa

Na spletnih omrežjih so začeli krožiti posnetki protestov, ki se razraščajo v nasilne. Natančno, kaj se dogaja na otoku, je v tem trenutku težko vedeti. Med drugim naj bi se dogajalo, da nekateri policisti in pripadniki vojske prestopajo na stran protestnikov, v enem izmed mest, v  Camagüeyu, naj bi se tako odločilo vodstvo vojašnice, je prebrati na spletnih omrežjih. To sicer ni preverjena informacija, zdi pa se zelo malo verjetna.

Sredi njenega vklopa za špansko televizijo je policija prijela neodvisno kubansko novinarko Dino Stars. 

24 ur po njenem prijetju ni informacij, kaj se s prijeto novinarko dogaja. 

V protestih naj bi prišlo tudi do smrtnih žrtev, a natančno število ni znano. Medtem ko Kubanci poročajo o več žrtvah, med drugim tudi smrt 13-letnega dečka v mestecu Las Tunas, je notranje ministrstvo potrdilo le eno smrt, in sicer 36-letnega moškega. Priprli naj bi - tako so poročale svetovne agencije - več kot sto ljudi, notranje ministrstvo natančne številke ni sporočilo. Na spletu kroži informacija o seznamu, na katrem naj bi bilo že 238 pogrešanih ljudi. 

O nasilju poročajo posnetki in pričevanja Kubancev, ki se uspejo povezati s svetom, poškodovan naj bi bil tudi fotoreporter agencije APA.

Huda covid situacija 

Medtem je na Kubi vsak dan težja covid situacija; na otoku, kjer živi dobrih 11 milijonov 300 tisoč ljudi, so včeraj uradno zabeležili 5.613 novih primerov okužb in 29 novih smrti. Zdravstveni sistem je na kolenih, vrstijo se posnetki prepolnih bolnišnic, Kubanci so na različnih spletnih omrežjih pred izklopitvijo spleta opozarjali, da umirajo doma, saj v bolnišnicah enostavno ni več prostora. Protestniki zahtevajo, da bi vsaj nekaj sicer pretežno praznih hotelov zaradi situacije spremenili v bolnišnice.

Kuba je sicer slovela po svojem izjemnem zdravstvenem sistemu, med drugim ima dolgo zgodovino razvoja zdravil, sama razvije 80 odstotkov cepiv, uporabljenih v državi. Zoper covid-19 na Kubi za zdaj populacijo cepijo z dvemi cepivi, razvitimi doma, Abdala in Soberana, v procesu testiranja je še tretje. Za Abdalo so objavili, da je 92,28-odstotno.  

Kubance, ki prejemajo tri doze, so začeli cepiti maja, med ljudmi je vendarle zavelo nekaj upanja, da bo cepljenje prineslo konec epidemije. 

Protesti na Kubi | Avtor: Epa Epa

Covid-19 jih je spravil na kolena

Žal temu ni tako. Pomanjkanje, ki je na otoku veljalo že pred zdravstveno krizo, je pandemija le še poglobila. Ljudje vse težje pridejo do hrane, primanjkuje zdravil, stvari za osebno higieno. V prestolnici primanjkuje tudi vode. 

Turizem, kot so ga bili vajeni pred koronavirusom, in s pomočjo katerega se je Kuba držala nad gladino, je močno upadel že od lanskega marca naprej. Vse javno življenje so lani marca zaradi covida-19 zaprli, ga novembra odprli, a kmalu po novem letu spet začeli zapirati. Vsak prišlek, ki pride na otok, mora predložiti negativno PCR potrdilo, še na letališču mora opraviti nov PCR test, sledi 5-dnevna karantena v za to določenih hotelih, 5. dan sledi še en PCR test. Za številne turiste (na otoku v največji meri počitnikujejo Kanadčani, ki jim je Kuba za počitnikovanje blizu in zanje poceni), je 5-dnevna karantena preveč. 

Hkrati na otoku velja inflacija, kot je ne pomnijo. Za primerjavo; na banki evro za kubanski peso menjajo 1:28, na črnem trgu je ta še aprila dosegel 55 pesosov, zdaj že 85. V izdatni meri Kubancem pomagajo svojci s Floride, prijatelji iz tujine, ki jim nakazujejo denar. Nekoliko bolje založene so trgovine, v katerih lahko kupujejo le s karticami, na katere tujci nakazujejo tujo valuto, ki se pretvori v MLC. 

Protesti na Kubi | Avtor: Epa Epa

A vsi nimajo sorodnikov ali prijateljev na tujem, vsi niso deležni pomoči, kriza pa se z vsakim mesecem pandemije poglablja. Najverjetneje so tudi zaradi tega različna protivladna gibanja, od katerih je najbolj znano San Isidro movimiento, pridobivala na moči. Nezadovoljstvo z vlado se je iz tedna v teden razraščalo. Kubanci zahtevajo svobodne volitve, njihov sistem jim ne omogoča voljenja predsednika, pač pa le vodjo njihovega okrožja, ki potem voli predstavnika višje inštance.

Odziv vlade: Kriv je embargo 

Nekateri Kubanci so mnenja, da za protesti stojijo Američani kubanskega rodu s Floride, pregnanci Castrove revolucije, razlaščenci, ki so že večkrat skušali zrušiti vlado in ki naj bi tudi zdaj financirali različna protivladna gibanja. Tudi predsednik Díaz-Canel je za proteste okrivil ZDA, pri čemer je dodal, da je za stanje na Kubi v veliki meri odgovoren ameriški embargo, ki sicer velja že desetletja, Trumpova administracija pa ga je - po Obamovem rahljanju - še zaostrila.

Protesti na Kubi | Avtor: Epa Epa

Ameriški predsednik Joe Biden je v nagovoru izrazil podporo protestnikom in kubansko oblast pozval, naj se vzdrži nasilju. "Stojimo ob kubanskemu ljudstvu in njegovemu jasnemu pozivu k svobodi in olajšanju zaradi tragičnega primeža pandemije ter desetletij represije in gospodarskega trpljenja, v katerega jih je pahnil kubanski avtoritarni režim," je dejal Biden v ponedeljkovi izjavi. 

Díaz-Canel je odgovoril, da gre za hipokrizijo: "Ali ni zelo hinavsko in cinično, da nas blokirate, nato pa se želite predstaviti kot veliki rešitelj?" je rekel in znova pozval ZDA, naj odstrani embargo. Kubanci, ljudje, ki so siti dolgoletnih težkih razmer, izpostavljajo, da bodo šli do konca, dokler vlada ne pade. A Kuba ima v prvi vrsti trenutno velik zdravstveni problem, kot vrh ekonomskih problemov, ki se kopičijo že leta. 

Potem ko so preživeli najhujšo krizo po revoluciji v devetdesetih letih, po razpadu USSR, ki je ustavila prej izdatno finančno pomoč, so se nekoliko pobrali predvsem na račun turizma, ki je iz leta v leto v državno blagajno prinesel več tuje valute. Kuba 70 odstotkov vsega potrebnega za življenje uvozi, svoje ekonomije praktično nima. V ljudeh se leta nabirata jeza in razočaranje, Kubanci so si prisiljeni iz dneva v dan izmišljati nove načine preživetja. O tem, da stvari sicer niso črno-bele, smo pisali v članku z naslovom "Bravo, da si pokazala sredinca vsem, ki sprejemajo ukrepe" na tej povezavi. 

Po nedelji se na otoku še vedno vrstijo posamezni protesti, na ulicah je ogromno vojske in policije. Krožijo informacije, da vlada z domov pobira mlade fante, od 16-tga leta naprej, ki naj bi jih poslali na ulice branit sistem. Tudi Kubanci, živeči v tujini, pred ambasadami izražajo podporo svoji državi. Protesti se vrstijo v ZDA, v več latinsko ameriških državah, Evropi, podporo izražajo v Rusiji živeči Kubanci. Medtem ko se vrstijo pozivi k protestom brez nasilja, se vrstijo tudi pozivi k mednarodnemu posredovanju. 

Kako se bodo stvari razpletale, je težko napovedati, najbrž pa imajo prav tisti, ki že leta napovedujejo, da Kuba, kakršno jo poznamo, izginja. Za male ljudi na Kubi se je v nedeljo situacija še poslabšala, strah jih je zase in svojce, ne vedo, kaj jih čaka, jasno je le to, da bodo jutri do hrane prišli še težje. 

Havana Osebna izkušnja Popotnik »Bravo, da si pokazala sredinca vsem, ki sprejemajo ukrepe!«

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • lada 17:35 14.julij 2021.

    pol-mesec, qurbež, tom ićka, suk ić ka, in podobno sranje - cuba ćaka cigane !

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:27 14.julij 2021.

    Če bi imela Slovenija ali pa Avstrija takšno blokado, bi že davno vsi pocrkali...Sram naj bo ZDA in njihovo "demokracijo"...In Kuba še vedno ima boljše zdravstvo kot ZDA in njihova življenjska doba je daljša, otroci srečnejši ter športniki boljši....

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 13:41 14.julij 2021.

    Tako pa izgleda "vladavina prava" pri komunistih in levičarjih!! Seveda to Timermansa sploh ne moti!! Sedaj bodo likvidirali vse drugače misleča nato pa bodo dali v javnost da so zaščitili Kubo in Kubance!! Svet pa bo pogledal vstran vsaj za ...prikaži več svoje pokole komunisti in levičarji nikoli niso odgovarjali!! V jugovini smo morilcem iz leta 1945 dali borčevske pokojnine!!