Svet
11 ogledov

Kuba v najvišji pripravljenosti

Posnetek Palominega pustošenja po otoku Veliki Kajman, ki je del Kajmanskega oto Žurnal24 main
Na Kubi so zaradi približujočega se orkana Paloma razglasili stanje najvišje pripravljenosti. Paloma zaenkrat še ni terjala žrtev.
 

Orkanska lestvica

1. stopnja: vetrovi s hitrostjo od 119 do 153 km/h. Brez večje škode na stavbah.

2. stopnja: vetrovi s hitrostjo od 154 do 177 km/h. Udarni valovi (morja) višji za 1,8 do 2,8 metra kot običajno.

 3. stopnja: vetrovi s hitrostjo od 178 do 209 km/h. Obalne poplave poškodujejo manjše stavbe. 

4. stopnja: vetrrovi s hitrostjo od 210 do 249 km/h. Velika škoda na manjših objektih. Poplave do 10 km v notranjost kopnega.

 5. stopnja: vetrovi s hitrostjo od  249 km/h naprej. Manjše stavbe odplavljene, velike z uničenimi strehami.

Letošnja sezona orkanov se bo očitno iztekla zelo uničujoče, za kar bo poskrbel orkan Paloma, ki trenutno pustoši po Kajmanskih otokih. Na poti proti Kubi se je okrepil s četrte na peto stopnjo nevarnosti. Vetrovi lahko povzročijo veliko gmotno škodo, zato so na Kubi odredili stanje najvišje pripravljenosti. Oblasti so že pred prihodom orkana prebivalce pozvale, naj se umaknejo v zaklonišča. Na območju provinc Las Tunas, Holguin, Santiago de Cuba in drugih je prepovedan promet brez posebnih dovoljenj.

Po zadnjih podatkih naj bi Paloma Kubo dosegla danes zvečer ali v nedeljo zjutraj, vetrovi pa naj bi dosegali hitrosti do najmanj 178 kilometrov na uro.

Otok Kuba je letos prestal pustošenje že dveh orkanov, ki sta povzročila precej gmotne škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.