Svet
3481 ogledov

Kučan o neprimernih praksah vlade

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. Špela Mohorič
Nekdanji prdsednik je izpostvil tudi odgovornost opozicijskih strank.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ob prazniku Krajevne skupnosti Šentjanž opozoril na po njegovi oceni nekatere neprimerne prakse aktualne vlade. Poudaril je, da imajo opozicijske stranke odgovornost, da prepričajo ljudi, da zmorejo uresničiti drugačno prihodnost. Prihodnje volitve bodo, tako Kučan, "odločale o povratku demokracije".

Kučan je na današnji slovesnosti z naslovom Nemirna Mirnska dolina in Posavje 1941 v Šentjanžu opomnil, da dogodki, ki se jih danes spominjamo, počasi tonejo v pozabo, ne pa tudi sporočilo, da "zmoremo biti Slovenci gospodarji svoje usode".

V trenutnih razmerah moramo po Kučanovem mnenju Slovenci znova jasno sporočiti, "da se nismo pripravljeni podrediti načinu vladanja sedanje oblasti, ki je Sloveniji tuj." Ob tem se je skliceval na razveljavljanje ustave, razgradnjo pravnega sistema, odrekanje vladavini prava in druge prakse vlade, ki so po njegovem mnenju v nasprotju s pričakovanju ob nastanku Slovenije.

Ob tem je poudaril, da epidemija covida-19 ni opravičilo za posege v ustavo, pravni red in človekove pravice. "Vse bolj jasno je, da je soočanje z virusom tudi pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje," je dejal.

Opomnil je tudi, da so v demokraciji volitve edina pot za zamenjavo oblasti, a da demokracija zajema bistveno več. Pomembnejše od samih volitev pa je po njegovi oceni tisto, kar se dogaja po njih.

Borut Pahor in Janez Janša Slovenija Pahor: Janša je mestoma tudi žaljiv

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • asmas1965 19:59 30.oktober 2021.

    javno vprašanje VSEM NOVINARJEM IN RADIJSKIM VODITELJEM V SLOVENIJI...Zakaj do danes ni še nihče KRITIČNO SPREGOVORIL o g.Kuačnu KAJ JE RES TAKO BREZMADEŽEN.Tukaj nekaj ne špila.se je kdo vprašal zakaj se nihče ne upa dregniti v tega človeka???????? napišite mi ...prikaži več imena in priimke raznih urednikov časopisov,radijskih postaj.Recimo v časopisu Delo,SLO novice,Avdić...lepo prosim samo imena vsaj 10 takih lp

  • marko345 18:47 30.oktober 2021.

    Naj spomnim, ob osamosvojitvi smo bili lastniki tovarn, steklarn,papirnic,železarn,pivovarn,hotelov, trgovin, banke itd. skratka vse smo imeli. In kdo je vse to prodal? Barabe, ki so vodile vse vlade. Od prodaje pa ni nikjer denarja, Slovenci zaradi politikov postajamo sužnji tujcem ...prikaži več na lastni uemlji v tovarnah itd, ki smo jih zgradili sami- prodajale so leve in desne vlade in vsi ti naj gredo u pm.

  • anton412 18:34 30.oktober 2021.

    Poštenemu delavnemu državljanu republike Slovenije ni nič hudega, lenuhom naj kučko odstopi del svoje penzije demokracija za levičarje.