Svet
8112 ogledov

Kučana v Srbiji ovadili zaradi vojnih zločinov

Milan Kučan Anže Petkovšek
Kučanu v Srbiji očitajo, da je kriv vojnih zločinov nad pripadniki JNA in civilisti.

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je prejelo ovadbo proti nekdanjemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu, poroča beograjska Politika. Kučanu v prijavi očitajo, da je leta 1991 zagrešil vojne zločine proti vojnim ujetnikom ter genocid. 

Kazensko ovadbo je vložil odvetnik Dušan Bratić, za katerega Politika navaja, da preiskuje zločine nad pripadniki nekdanje JNA in civilisti v času vojne na območju nekdanje Jugoslavije.  

Poleg Kučana je ovaden tudi Janez Slapar, nekdanji načelnik TO, in Franc Anderlič, ki je poveljeval eni od enot TO ter še tri osebe, ki naj bi neposredno izvrševale zločine. 

TO naj bi med premirjem streljala na kolono JLA

Odvetnik Bratić jim očita kršenje mednarodnega prava iz Ženevske konvencije v času oboroženega spopada, ki je trajal od 27. junija do 7. julija 1991 na ozemlju Slovenije, med pripadniki takratne JLA in zvezne milice na eni ter oboroženimi enotami TO in drugimi formacijami na drugi strani.

Skupina pripadnikov TO naj bi 29. junija 1991 v Škofijah, v neposredni bližini istoimenskega mejnega prehoda med takratno SFRJ in Italijo, v času začasnega sporazuma o prekinitvi ognja iz avtomatskih pušk streljala na kolono petih terenskih vozil JLA. "Kučan je bil takrat predsednik Slovenije in imel efektivni poveljniški nadzor nad vsemi oboroženimi formacijami, zato sodi v družbo vojnih zločincev pri razbijanju Jugoslavije," je v ovadbi zapisal Bratić. 

"Kučan ne samo da ni ukrenil ničesar, da bi storilci bili kaznovani, pristal je tudi na izvrševanje vojnih zločinov do 8. julija, ko so bili storjeni številni vojni zločini nad civilisti, med njimi so bili tudi otroci in žene pripadnikov JLA, ranjenci, zdravniško osebje, vojni ujetniki in vojaki, ki so se odpovedali orožju," ovadbo Bratića povzema Politika.  

 

Komentarjev 27
 • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 06:43 28.junij 2019.

  to je dokaz, da se je Kučan boril za osvoboditev Slovenije medtem pa se je Janša skrival........danes se pa kriminalec Janša in Krković + Bavčar razglašajo za osvoboditelje......vsi pa vemo, da je to laž

 • tralala 21:53 27.junij 2019.

  Puklasto-plešasta trakulja je dobila erekcijo.

 • Avatar stoychi
  stoychi 18:49 27.junij 2019.

  ta ovadba je iz trte zvita, samo Kučan pa ve, ali je v Sloveniji odgovoren za kake umore, ali ne, recimo za umor Krambergerja itd.