Svet
3 ogledov

Kučma osumljen umora

Leonid Kučma in takratni slovenski predsednik Milan Kučan leta 1999. (Foto: Reut Žurnal24 main
Ukrajinsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti nekdanjemu predsedniku Leonidu Kučmi, ki je osumljen sodelovanja pri umoru novinarja Georgija Gongadzeja.

Leonidu Kučmi so za čas preiskave prepovedali potovanje iz države. Kučma je bil na položaju predsednika Ukrajine v letih 1994–2005. Politični novinar Georgij Gongadze, ki je bil do Kučme pogosto zelo kritičen, je bil umorjen septembra 2000.

Da je v umor vpleten predsednik, je opozicija trdila že leta 2000. O njegovem umoru naj bi govoril z notranjim ministrom, kar dokazuje zvočni posnetek, ki naj bi ga na skrivaj posnel njegov telesni stražar.

Obsojeni policisti in general
Leta 2008 so bili zaradi vpletenosti v umor trije nekdanji policisti obsojeni na zaporne kazni, od leta 2009 pa je v priporu še glavni osumljenec za umor, nekdanji visoki predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva, general Oleksej Pukač. Pukač je priznal, da je novinarja osebno zadavil s pasom, nato pa ga obglavil s sekiro.

Ukrajinsko tožilstvo je septembra lani še sporočilo, da je umor Gongadzeja naročil takratni notranji minister Juri Kravčenko. Ta je umrl v sumljivih okoliščinah leta 2005. Na dan, ko naj bi pričal o umoru novinarja, naj bi storil samomor.

Gongadze je bil urednik časnika Ukrajinska Pravda in je pisal o korupciji med ukrajinsko politično elito takratnega predsednika Kučme. Ugrabljen je bil septembra 2000. Njegovo obglavljeno truplo so več mesecev kasneje našli v okolici Kijeva, njegovo lobanjo pa šele leta 2009 po aretaciji Pukača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.