Svet
9 ogledov

Kuharski terorist bo sedel

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Guantanamu zaradi podpiranja terorizma obsodili nekdanjega kuharja Osame bin Ladna.

Ibrahim al-Qos, ki je po rodu iz Sudana, je priznal, da je sodeloval in podpiral terorizem. Priznal je tudi, da je za Osamo delal kot njegov varnostnik in mu pomagal, da se je uspešno skrival pred ameriškimi silami. Zaradi teh priznanj bo najverjetneje v ječi presedel precej manj časa kot 14 let, kolikor mu jih je bilo dosojenih. Obsodbo bo zdaj pregledal še Pentagon, kakšna bo dokončna kazen, pa naj bi bilo znano šele čez nekaj tednov.

50-letnega Qosija so ujeli leta 2001, ko se je skrival v gorovju Tora Bora. Je šele četrti od vseh, ki so bili zadržani v Guantanamu, ki je bil obsojen, in prvi v mandatu predsednika Baracka Obame.

V spornem zaporu na Kubi je bilo zaprtih 800 domnevnih teroristov, 180 je še vedno pridržanih. Zaprtje Guantanama je bila ena izmed osrednjih predvolilnih obljub Obame. To naj bi se zgodilo že do januarja letos, vendar se je zaprtje preložilo zaradi spora, kam naj namestijo vse preostale zapornike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.