Svet
0 ogledov

"Kumaram staro slavo!"

Kumare Schutterstock
Izbruh okužb z E.coli: ukrepi na ravni celotne Evropske unije "nepotrebni". Španski delegat: "Kumaram moramo povrniti njihovo dobro ime."

Evropski komisar za zdravje John Dalli je na današnjem zasedanju evropskega parlamenta poudaril, da so trenutno okužbe z bakterijo E.coli geografsko omejene na severno Nemčijo, zato nadzor na ravni celotne Evropske unije ni potreben. Opozoril je pred posredovanjem nepreverjenih informacij javnosti, saj "razširjajo paniko in prizadenejo kmetijske pridelovalce". Po njegovem uvodnem govoru je španski delegat s kumaro v rokah dejal: "Kumaram moramo povrniti njihovo dobro ime!"

Pri ugotavljanju primarnega vira okužb z bakterijo, zaradi katere je do sedaj umrlo že 22 ljudi, okoli 2200 pa jih je bilo okuženih, so namreč najprej obtožili španske kumare. Nazadnje je bila pozornost vsmerjena na proizvodnjo kalčkov na nemški farmi v Ülzenu južno od Hamburga. Odvzeli so 40 vzorcev, testi za prvih 23 pa so pokazali, da kalčki niso okuženi z nevarno bakterijo.

Če so okužbe lokalno omejene, pa je prepoved uvoza določenih izdelkov vseevropski problem. Rusija je namreč prepovedalal uvoz sveže zelenjave iz evropske unije. Dalli je dejal: "Smo v stalnem kontaktu z državami tretjega sveta, vključno z Rusijo. Pozivamo jih, naj umaknjejo prepoved, ki je  popolnoma nesorazmerna." Povedal je, da je bila narejena napaka, da so na začetku izvor bolezni pripisali španskim kumaram, čeprav to še ni bilo znanstveno dokazano. Španija zaradi škode, ki so jo utrpeli njeni kmetje, sedaj od Nemčije zahteva 100 odstotno kompenzacijo.