Svet
993 ogledov

Kurz padel in se zapisal v zgodovino

Sebastian Kurz epa
Avstrijski parlament je danes izglasoval nezaupnico vladi pod vodstvom prvaka ljudske stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza. To je bila prva uspešna nezaupnica v sodobni zgodovini Avstrije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstrijski poslanci so v zadostnem številu podprli nezaupnico, ki so jo zahtevali socialdemokrati (SPÖ). Že pred glasovanjem so nekdanji koalicijski partnerji svobodnjaki (FPÖ) napovedali, da bodo podprli socialdemokratsko nezaupnico vladi. Pozivom SPÖ se je pridružila tudi manjša opozicijska stranka Jetzt - Liste Pilz (Sedaj - Lista Pilz), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po ustavi mora sedaj predsednik države Alexander Van der Bellen na vladne položaje imenovati strokovnjake, ki bodo vladali do predčasnih volitev. Do takrat na položaju ostaja obstoječa vlada.

Kurz: razumem željo po maščevanju

Kurz je v svojem, domnevno poslovilnem govoru kot predsednik vlade, v parlamentu dejal, da razume željo strank po maščevanju ter da pridobijo boljši položaj za predčasne volitve. A dejstvo, da je nezaupnica vladi reakcija na rezultate nedeljskih evropskih volitev, je nekaj, čemur ne more slediti nihče v državi, je poudaril.

ÖVP pod vodstvom Kurza je na nedeljskih volitvah v Evropski parlament slavila kot zmagovalka z veliko prednostjo pred drugimi strankami. Predčasne parlamentarne volitve v državi pa bodo predvidoma septembra letos.

Današnje glasovanje o nezaupnici vladi je finale afere Ibiza, ki se je začela sredi maja, ko se je v javnosti pojavil posnetek, v katerem je donedavni vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore domnevni ruski vlagateljici ponujal poslovne pogodbe z vlado. Svobodnjaki so nato zapustili vladajočo koalicijo, Kurz pa je minuli teden na njihova ministrska mesta imenoval strokovnjake.

Strache je bil sicer izvoljen za evropskega poslanca. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.