Svet
1206 ogledov

Kurz zaostruje ukrepe

Sebastian Kurz Profimedia
Uvedli so policijsko uro od 20. do 6. ure, a kot ena od izjem je predvidena tudi rekreacija na prostem. Dovoljeno bo druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev.

Prepovedane poroke in podobna praznovanja

V Avstriji bodo predvidoma od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gastronomske obrate, poroča portal avstrijskega časnika Kronen Zeitung, ki je pridobil osnutek predloga vlade. Podrobnosti bo predvidoma še danes predstavil kancler Sebastian Kurz.

Od torka bo glede na osnutek vlade prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Šola le za učence nižjih razredov

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo.

V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi.

Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra.

Ukrepi naj bi veljali do konca meseca

Ukrepi bodo predvidoma veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

V Avstriji želijo z ukrepi znižati dnevno število na novo potrjenih okužb na nizko trimestno število, še piše Kronen Zeitung.

V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Ender3 11:21 01.november 2020.

    Ivek širi upliv, prepričal je še Kurza.

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 19:42 31.oktober 2020.

    [ Kurz zaostruje ukrepe ] Maska spodaj. 🤭

Sorodne novice