Svet
1 ogledov

Laburisti napovedujejo referendum

17102007_jose_manuel_barroso_gordon_brown_eu_epa Žurnal24 main
Britanski parlament začenja z drugim branjem Lizbonske pogodbe, ki naj bi trajalo šest tednov. Na glasovanju, ki je predvideno za marec, bodo glasovali o njeni ratifikaciji.

Devetnajst članov laburistične stranke za ponedeljek napoveduje vložitev amandmaja, po katerem bi o pogodbi razpisali referendum. Nasprotovanje pogodbi naj bi se okrepilo potem, ko se je razvedelo, da si nekdanji britanski premier Tony Blair želi zasesti mesto prvega predsednika Evropskega sveta.

Laburisti so za

Podporo referendumu naj bi izkazalo približno sto laburističnih poslancev. Najbolj si referenduma želijo v konservativni stranki, medtem ko so liberalni demokrati prepričani, da bi morebitni referendum moral odločati o samem članstvu Velike Britanije v Uniji.

Podpornike referenduma je dodatno spodbudilo tudi poročilo, ki razkriva, da večjih razlik med Lizbonsko pogodbo in besedilom ustavne pogodbe, o kateri so na referendumu odločali Francozi in Nizozemci leta 2005, ni. Prepričani so tudi, da se bo pomen njihovih institucij na področju skupne zunanje in varnostne politike zmanjšal.

Vlada: Referendum ni potreben
Stališče britanske vlade je, da bo pogodba okrepila britansko vlogo v evropskih zadevah. Prepričani so tudi, da bo podpora pogodbi precejšnja, saj ta, po mnenju britanskega ministra za zunanje zadeve Davida Milibanda, ne prinaša ustavnih sprememb, zaradi katerih bil referendum potreben.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.