Svet
18 ogledov

Ladji ogrožata ravnovesje na B. vzhodu

Prehod vojaških ladij skozi Sueški prekop (simbolična fotografija). (Foto: Epa) Žurnal24 main
Iran je po več kot 30 letih poslal dve svoji vojaški ladji v Sredozemsko morje, kar je poteza, ki bi lahko zaostrila odnose v regiji. Egipt naj bi se s prehodom prek Sueškega kanala strinjal.

Po tem, ko so napovedano pot ladij včeraj preklicali, so danes iz Teherana sporočili, da so znova poslali povelje, naj ladji odplujeta proti Suezu in nato po prekopu do Sredozemskega morja ter dalje proti Siriji.

Iran prek državnih medijev trdi, da so se nove egipčanske oblasti v Kairu s prehodom ladij strinjale in da v tem dejanju ne vidijo nikakršnega problema. Vendar pa bi lahko dejanje pri dosedanjem egiptovskem zavezniku Izraelu povzročilo veliko hude krvi. Tamkajšnji zunanji minister Avigdor Lieberman, ki prihaja iz skrajne desnice, je že dejal, da bi šlo v primeru prehoda ladij za provokacijo.

Od revolucije leta 1979 islamska republika ni pošiljala svojih bojnih ladij skozi kanal, saj so se odnosi med državama zelo poslabšali, ko je istega leta Egipt z Izraelom podpisal bližnjevzhodni mirovni sporazum. Sueški kanal je vitalnega pomena za Egipt, saj vodna vez med Evropo in Azijo v državno blagajno prispeva največji delež dohodkov.

Zanimivo je, da Iran te dni pretresajo notranji nemiri, saj je skušala opozicija po zgledu Egipčanov organizirati proteste proti vladajoči verski kliki. Revolucionarna policija se je odzvala z ostro represijo, poteza z ladjami pa utegne služiti kot način, kako oči svetovne javnosti obrniti v drugo smer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.