Svet
15 ogledov

Ladji spet na svobodi

Ladja na Antarktiki Reuters
Ruski in kitajski ladji se je uspelo prebiti iz ledenega oklepa. Ameriška posadka, ki se je odpravila na reševalno misijo, se lahko obrne nazaj.

Ruska raziskovalna ladja Akademik Šokalskij se je prebila iz ledenega oklepa, v katerem je bila vse od 24. decembra lani. Na božični večer se je zataknila v ledu malo od obale Antarktike. Na pomoč ji je priplulo več ledolomilcev, a so bili njihovi poskusi neuspešni.

Ena od omenjenih ladij, kitajski Snežni zmaj, je prav tako obtičala v ledu. Ladja, na kateri je 111 članov posadke, je v zadnjem poskusu potrebovala 14 ur, preden je končno prišla na svobodo.

Kapitan ladje Akademik Šokalskij je dejal, da jim je pri rešitvi pomagal veter. "Končno je veter zapihal proti zahodu, zaradi česar se je v ledu pojavila razpoka. Zapeljali smo v njo in zdaj se počasi premikamo proti severu," je za rusko agencijo Itar-Tass dejal kapitan Igor Kiseljov. "Plujemo z nizko hitrostjo in s spreminjanjem smeri se nam je uspelo prebiti 20 milj naprej."

Morali so se privaditi na odprto morje

Na ruski ladji je po rešitvi 52 potnikov ostalo 22 članov posadke. Potnike so v četrtek s helikopterjem s kitajske letalonosilke odpeljali na avstralski ledolomilec Aurora Australis. Med njimi je tudi Guardianov dopisnik Alok Jha, ki je za The Guardian dejal, da je čuden občutek biti na odprtem morju. "Spet se premikamo. Po desetih dneh, ko smo bili ujeti v ledu, je bil malo čuden občutek."

Potniki sedaj na avstralski ladji plujejo proti raziskovalni bazi Casey, od kjer bodo nato nadaljevali pot proti Hobartu na Tasmaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.