Svet
11 ogledov

Ladjo je potopila Severna Koreja

1200 ton težko ladjo so po nesreči potegnili z dna v dveh delih. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Južnokorejski preiskovalci so razkrili, da je vojaško ladjo, na kateri je konec marca umrlo 46 mornarjev, potopila severnokorejska podmornica.

Preiskovalci naj bi na dnu morja, kjer je potonila južnokorejska vojaška ladja, odkrili dele torpeda, enake tistim, ki jih izdeluje Severna Koreja. Pjongjang svojo južno sosedo obtožuje ponarejanja izsledkov, in če se Južna Koreja odloči za ukrepe, grozi z vojno.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je obljubil, da bo strogo ukrepal proti severni sosedi. Bela hiša je potop ladje opisala kot dejanje agresije, ki med državama ogroža mir. Odzval se je tudi generalni sekretar Ban Ki Mun, ki meni, da je poročilo o potopljeni ladji globoko zaskrbljujoče.

"Ne obstaja nobena druga možnost"

Vojaška ladja Cheonan je potonila na meji med obema državama, zaradi česar je nesreča še bolj dvignila napetost med Severno in Južno Korejo, ki sta formalno še vedno v vojni. 1.200 ton težko ladjo so po nesreči potegnili z dna v dveh delih, v preiskovanju nesreče pa so sodelovali strokovnjaki iz ZDA, Avstralije, Velike Britanije in Švedske.

V poročilu so zapisali, da je torpedo izstrelila Severna Koreja in "da ne obstaja nobena druga možnost". Torpedo naj bi se ujemal s tistimi, ki jih proizvaja Severna Koreja.

Do zdaj so za nesrečo obstajale številne razlage, med njimi tudi ta, da je ladja potonila zaradi mine iz časa korejske vojne med letoma 1950 in 1953. Iz kabineta južnokorejskega predsednika so sporočili, da so se o incidentu že pogovorili z avstralskim premierjem Kevinom Ruddom, ki naj bi mu zaupali, da bodo proti severni sosedi ostro ukrepali.

Britanski minister za zunanje zadeve William Hague je dejal, da je Severna Koreja s svojim dejanjem še bolj poglobila nezaupanje med državami v mednarodni skupnosti. "Napad dokazuje brezbrižnost do človeških življenj in neupoštevanje mednarodnih obveznosti," je bil oster Hague.

Kitajska pa je obe Koreji pozvala k zadržanosti. "Vse strani morajo ostati mirne in zadržane," je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ma Zhaoxu.

Zveza Nato je v izjavi za javnost obsodila Severno Korejo. V zavezništvu so ocenili, da to dejanje agresije "jasno krši mednarodno pravo in ustvarja resno grožnjo za celotno regijo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.