Svet
5 ogledov

Lady GaGa "kriva" za WikiLeaks

Mladi vojak je CD-je z do tedaj skrbno varovanimi podatki ameriške politike ozna Žurnal24 main
23-letni ameriški vojak Bradley Manning je tisti, ki je priskrbel dokumente spletni strani WikiLeaks. Podatke je kopiral na CD-je, ki jih je označil z napisom Lady GaGa.

Manninga so julija prijeli in obtožili izdaje, grozi pa mu do 52 let zapora. Ameriške oblasti sumijo, da je on kriv za uhajanje podatkov do WikiLeaksa. Zanimivo je tudi, da je Manning sicer eden redkih vojakov, ki ne skriva, da je homoseksualec. V skladu z zdaj veljavno ameriško politiko "ne sprašuj in ne govori" homoseksualci o svoji spolni usmerjenosti v ameriški vojski namreč ne govorijo.

Bradleyja so ujeli v Iraku, kjer je kopiral videoposnetek streljanja iz ameriškega helikopterja. V tistem streljanju so umrli dva novinarja in en civilist. Zdaj v zvezni državi Virginia čaka na odločitev sodišča.

Skopirane dokumente je takrat na CD-ju označil z zapisom Lady GaGa, zato se tuji mediji že šalijo, da je "zapečena" Lady GaGa pomagala k uhajanju več tisoč dokumentov s skrbno varovanimi podatki.

"Nekega jutra, ko se bodo zbudili ..."
Nesrečnega 23-letnika je prijavil heker Adrian Lamo, ki se je hvalil, da bo sam objavil te dokumente. "Hillary Clinton in na tisoče diplomantov bodo doživeli infarkt, ko se bodo nekega jutra zbudili in videli, da je vsa politika dostopna javnosti," je Bradley rekel Adrianu.

Kot piše 24sata, se je Manning šolal v Walesu, po tem pa je takoj odšel v vojsko. Ko so ga poslali v Irak, je svoje nezadovoljstvo izražal tudi na Facebooku, so povedali njegovi prijatelji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.