Svet
31 ogledov

"Lahko bi bil začetek tretje svetovne vojne"

Leonid Kravcuk Profimedias
Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk svari pred ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Leonid Kravčuk pričakuje, da bo mednarodni pritisk preprečil nadaljnjo agresijo ruske strani nad Ukrajino, potem ko si je Moskva pripojila Krim. A obenem svari, da apetiti Vladimirja Putina sežejo dlje od Ukrajine. "To ni točka, na kateri bi se ustavil, to bi lahko bil začetek tretje svetovne vojne," je Kravčuk dejal v pogovoru za Voice of America. Če bi ruske sile vkorakale v notranjost Ukrajine, se bo vojna razširila izven njenih meja, meni. 

Moskva sicer zanika načrte za nove vojaške akcije v Ukrajini, toda v zadnjih dneh je na mejo med obema državama namestila nove vojaške enote. Njihov premik naj bi bil zgolj vojaška vaja. Nekateri Ukrajinci in vojaški analitiki so izrazili zaskrbljenost, da bi Rusija poskusila zavzeti tudi druge dele Ukrajine ali bližnje Moldavije, kjer živita veliki ruski etnični skupini. 

"Ne pozabite, odrasel je v KGB"

Kravčuk pričakuje, da bo Zahod izrekel še strožje sankcije Rusiji, sicer bi ta lahko "prestopila črto", posledice pa bi lahko bile "nevarne ne le za Ukrajino, ampak tudi za svet"

Nekdanji ukrajinski predsednik ne najde dobre besede za ruskega predsednika Putina, ki je bil "vzgojen v KGB". Prepričan je, da je iz organizacije posvojil najslabše metode, ki so bile krive za represijo in vse druge okrutne stvari, ki so se zgodile v nekdanji Sojetski zvezi. In prav na to, opozarja, svet ne sme pozabiti.

Rusija ima pod nadzorom vse vojaške objekte

Ruske sile so zasedle vse vojaške objekte na Krimu. Ukrajinskim vojakom, ki to želijo, so dali možnost, da zapustijo Krim z vlakom. Za odhod iz Simferopola se je do torka zvečer registriralo okol 1500 ukrajinskih vojakov, ki bodo morali pred potovanjem oddati svoje orožje "v varovanje". 

Rusija namerava do leta 2016 okrepiti svojo vojaško prisotnost na Krimu. Načrtujejo prisotnost več vojaških letal tupoljev Tu-22M3 in lovskih letal, leta 2017 pa bi v Sevastopolu zasidrali tudi nosilko helikopterjev. Zgradili naj bi tudi letališki oporišči Gvardejsko in Kača. 

Kijev še naprej navaja, da Rusija pripravlja obsežen napad na jug in vzhod Ukrajine, na kar pa bo Kijev odgovoril. Po besedah premierja Arsenija Jacenjuka pa Ukrajina potrebuje tehnično in vojaško podporo, da bi prenovila vojsko "in da bomo pripravljeni ne le na boj, ampak tudi na zmago".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.