Svet
13 ogledov

Lahko bodo govorili z nosom

Govor z dihom Prtscr Youtube
Najstnik je izumil napravo, ki lahko dihe pretvori v govorico.

Sporazumevanje je za ljudi, ki imajo okvaro govoril, parkinsonovo bolezen, ALS ali kakšno nevrološko bolezen, ki vpliva na motorične sposobnosti, lahko zelo težko.

Izum 16-letnega Indijca Arsha Shaha Dibaghija pa bi jim lahko močno olajšal življenje. Najstnik se je na Googlov znanstveni sejem prijavil z napravo, ki omogoča govorjenje z dihi.

Cevka prepoznava dolžino dihov – kratke in dolge, podobno kot pri Morsejevi abecedi. Naprava te podatke nato pošlje v sintetizator, ki jih pretvori v govor.  Obolela oseba se lahko odloči tudi za uporabo kratkih fraz, na voljo pa je devet različnih sintetiziranih glasov.

Cenovno dostopna

Za Business Insider je Dilbaghi poudaril, da ima 1,4 odstotka svetovne populacije zaradi bolezenskega stanja težave s komunikacijo. Druge naprave so drage in okorne, sam pa je želel narediti tako, ki bi si jo lahko privoščil vsak, ki bi bila hitra in prenosna. Naprava Talk bi tako stala manj kot 100 ameriških dolarjev, od uporabnika pa bi zahtevala le variacijo različne dolžine dihov.

Predstavitev delovanja naprave si lahko ogledate na tej povezavi (posnetek je v angleškem jeziku).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.