Svet
11 ogledov

Lahko se sparita ali stepeta

Pande, kitajski državni simbol, prikazujejo kot nežne, prikupne živali, ki se ra Žurnal24 main
Kot so sporočili iz živalskega vrta v Edinburgu, je edina angleška panda pripravljena na parjenje. Tian Tian že kliče svojega snubca Yang Guanga. A med parjenjem bodo delavci v bližini, medvedka se lahko sparita ali pa stepeta.

Po napovedih direktorja edinburškega živalskega vrta Iaina Valentina se bo ena in edina angleška panda lahko parila že naslednji teden. Opazili so že prvi porast estrogena in padec progesterona, kar pomeni, da se bo lahko s svojim snubcem parila že v torek ali sredo.

Tian Tian so namenili snubca po imenu Yang Guang. "A vse je odvisno od njiju," je še povedal direktor. Pande sicer ovulirajo le enkrat na leto.

Lahko se sparita ali stepeta

Ko ju bodo združili v isti kletki, pa bodo delavci živalskega vrta pozorni na to, kaj se bo med njima dogajalo. "Strokovnjaki bodo v bližini in pripravljeni, da medvedka ločijo, če bi iskrice poskočile preveč. Obe živali sta namreč močni in nevarni in nič neobičajnega ne bi bilo, če bi se pandi po parjenju ali namesto parjenja napadli," je za BBC še pojasnil Valentine.

Pandi se bosta parili tri dni. Če parček po naravni poti ne bi uspel zanositi, bodo Tian Tian oplodili umetno. Če bo šlo vse po sreči, bo po okoli 90 dneh na svet prišla nova mala panda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.