Svet
17 ogledov

Lahko to odkritje prepreči Trumpov vstop v Belo hišo?

Donald Trump Profimedias
Izide predsedniških volitev v ZDA bo skupina elektorjev potrjevala prihodnji teden. Elektorji so izrazili željo, da jih pred glasovanjem natančno seznanijo z obtožbami, da je Rusija pomagala Trumpu k zmagi na volitvah.

Deset elektorjev - vsi razen enega so demokratski - je v odprtem pismu nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti Jamesu Clapperju zapisalo, da morajo pred glasovanjem preučiti težo teh obtožb. "Elektorji želijo od obveščevalnih služb izvedeti, ali tečejo preiskave glede povezav Donalda Trumpa, njegove kampanje ali podpornikov in ruskega vpletanja v volitve, kakšen je obseg preiskav, kaj so preiskave doslej pokazale in kdo v njih sodeluje," piše v pismu.

Dodali so, da želijo, da jih seznanijo z vsemi ugotovitvami, ki bi lahko vplivale na njihovo odločitev, ali je Trump primeren za položaj predsednika ZDA.

Rusija za vdori v računalnike?

Ameriška obveščevalna agencija Cia je pretekli konec tedna po poročanju medijev potrdila, da je Rusija stala za vdori v računalnike demokratske stranke. Trump je te ugotovitve označil za smešne.

538-članski elektorski kolidž se bo sestal 19. decembra. Vsaka zvezna država ima določeno število elektorjev, ki ustreza številu njenih prebivalcev. Na volitvah 8. novembra je sicer demokratka Hillary Clinton dobila dve odstotni točki več glasov kot Trump, a je slednji zmagal v več državah in si je zagotovil 306 elektorskih glasov.

Rusija zanika

Uradna Moskva je danes ugotovitve ameriške obveščevalne agencije Cia, da je Rusija pomagala izvoliti republikanca Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, označila za neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nobena od teh popolnoma neutemeljenih obtožb ni podprta s kakršnokoli informacijo, kaj šele z dokazi. Vse to spominja na neutemeljene in neprofesionalne obtožbe, ki nimajo ničesar z realnostjo," je v odzivu na ugotovitve, o katerih sta v soboto poročala časopisa New York Times in Washington Post, povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • privat 13:00 15.december 2016.

    tramp je zmagal z pomocjo ruskih tajnih sluzb??

  • janez 13:22 13.december 2016.

    Levičarji! Dajte se že enkrat sprijazniti. Trump je zmagal, ja Trump je zmagal na volitvah!

  • BenX 12:11 13.december 2016.

    cio bi blo treba razpustiti, vodilne pa priklopit na daljnovod zaradi nestetih zlocina proti clovestvu (in se marsikoga drugega seveda)! ker mafija ve, da so jim stete minute bojo probali vse, da se resijo trumpa. znano je, da je clintonovi ...prikaži več v racunalnike vdrla NSA (s tem da oni temu ne rece vdor, temves "surveillance" oz. nadzorovanje).