Svet
16 ogledov

Lahko vrtajo še naprej

V Mehiškem zalivu še naprej uhajajo velike količine nafte. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški zvezni sodnik v New Orleansu je blokiral prepoved vrtanja nafte, ki jo je sprejela ameriška administracija.

Administracija Baracka Obame je zaradi ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu sprejela šestmesečno prepoved  vrtanja nafte in plina v globinah pod 152 metrov. Zvezni sodnik Martin Feldman  pa je prepoved blokiral, prepričal ga je argument naftnih podjetji, da prepoved povzroča nepotrebno gospodarsko škodo.

Vlada je z blokado ustavila delo na 33 ploščadih. Za tako skrajen ukrep so se odločili, ker so prepričani, da je vsa dela bolje ustaviti, vse dokler ne odkrijejo, zakaj je prišlo do nesreče na ploščadi družbe BP Deepwater Horizon 20. aprila, zaradi katere nafta še vedno bruha v Mehiški zaliv.

Žalostna in grda nesreča
Naftno podjetje iz Louisiane Hornbeck je skupaj z drugimi vložilo tožbo in našlo pravega sodnika. Sodnik je na 22 straneh sporočil, da je bila nesreča podjetja BP žalostna in grda, pa tudi nečloveška, vendar to ne upravičuje ustavitve del na vseh drugih naftnih ploščadih. Bela hiša se bo na odločitev pritožila na prizivno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.