Svet
19 ogledov

Lani je ameriški potni list vrnilo rekordno število ljudi

Ameriški potni list EPA
Državljanstvu ZDA se je lani odpovedalo 15-krat toliko ljudi kot leta 2008.

Državljanjstvu se je lani odpovedalo 3415 ljudi, kar je 15-krat več kot leta 2008, ko je potni list vrnilo le 231 ljudi. V primerjavi z letom 2013 je število odpovedi državljanjstvu povečalo za 14 odstotkov, poroča CNN. 

Kriva je pa davkarija

Strokovnjaki ocenjujejo, da se tisti, ki so izseljenci, nočejo več ukvarjati z zapletenimi davčnimi napovedmi. Za razliko od večine držav  ZDA svoje državljanje obdavči ne glede na to, kje so prejeli zaslužek in kje živijo, papirologija pa je tako zahtevna, da nekateri za računovodske storitve plačajo tudi tisoč dolarjev. 


Po novem zakonu, ki je namenjen preprečevanju davčnih utaj, morajo državljani prijaviti premoženje v tujini in vse tuje račune, na katerih imajo več kot deset tisoč evrov, banke pa razkriti vse tuje račune, katerih lastniki so državljani ZDA. 

Učinek bo trajal še precej let

"Mislim, da še nismo videli polnega učinka tega zakona, več in več izseljenih Američanov razmišlja o odpovedi državljanjstvu,“ je za CNN povedal Vincenzo Villamena iz računovodske družbe Online Taxman, ki je specializirana za izseljence. Nekatere banke tudi zapirajo račune za državljane ZDA, saj jih v primeru, če sporočijo napačne podatke, čakajo visoke kazni. 

"Še precej let bo trajalo, da se število odpovedi državljanstvu zmanjša, mnogi še čakajo, da jim odobrijo drugo državljanjstvo, saj se pred tem ne morejo odpovedati ameriškemu," meni Villamena. 

Komentarjev 5
  • dragec 07:13 14.februar 2015.

    In katerega bi vzel ?????

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:38 13.februar 2015.

    Ko se podjetja izogibajo davkom ste vsi slabe volje, ko pa posamezniki ki imajo ogromno hočejo od prihodkov obdržat še več je pa kr vse vredu s tem po vašem. Biti lakomen za podjetja ne, za posameznike pa?

  • mph 18:21 13.februar 2015.

    Moraš pa biti res pravi domoljub, da se zaradi davkov odrečeš državljanstvu. :-) Še posebaj, ko govorimo o ljudeh, ki jim denar praviloma ni problem.