Svet
7 ogledov

Lani v pol leta dva mrtva, letos že 19

Prometna nesreča Dramlje PGD Slovenske Konjice
Na hrvaških avtocestah v prvih šestih mesecih letošnjega leta kar 850 odstotkov več smrti v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Lani sta v pol leta umrli dve osebi, letos kar 19. Strokovnjaki že zahtevajo višje kazni za prehitre voznike.

Na hrvaških avtocestah je število mrtvih v prometnih nesrečah v prvi polovici letošnjega leta že doseglo število mrtvih vseh lanskih nesreč. 14 mrtvih je bilo v vozilih s hrvaško registracijo, pet pa v vozilih iz drugih držav, je objavilo Združenje hrvaških avtocestnih koncesionarjev (Huka).

Na Hrvaškem se je tako letos končal pozitiven trend nižanja števila mrtvih v prometnih nesrečah, ki je bil od leta 2008, ko so bile hrvaške avtoceste usodne za 72 ljudi. V prvih polovici letošnjega leta je bilo v nesrečah na hrvaških avtocestah tudi 227 poškodovanih, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo 163 poškodovanih oseb.

Črna statistika se nadaljuje tudi v drugi polovici leta, saj sta v torek v prometni nesreči na avtocesti Zagreb-Split umrli dve osebi. Turistična sezona, ko je na hrvaških avtocestah največ vozil, pa se šele bliža vrhuncu.

Glede na statistične kazalce je najbolj kritičen dan za prometne nesreče sobota med 10. in 14. uro, mesec pa julij. Podatki Huke tudi kažejo, da je prevelika hitrost najpogostejši vzrok prometnih nesreč, sledita utrujenost voznikov in nespoštovanje prometnih predpisov.

Predlagani ukrepi

Hrvaški prometni strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo treba omejiti najvišjo dovoljeno hitrost na avtocestah na 120 kilometrov na uro, namesto sedanjih 130 kilometrov na uro, ter poostriti kazni za prekoračitev dovoljene hitrosti.

Hrvaški prometni strokovnjak Hrvoje Marušić je menil, da je nesprejemljivo, da spregledajo kazen voznikom, ki peljejo do deset kilometrov na uro hitreje od omejitve, nesprejemljive so tudi kazni v višini 250 kun (33 evrov) za voznike, ki peljejo do 30 kilometrov na uro hitreje od omejitve.

Zahteval je tudi spremembo zakona in kazni v višini 500 kun (66 evrov) za vožnjo do deset kilometrov hitreje od omejitve, 1000 kun (133 evrov) za prekoračitev hitrosti med 10 in 30 kilometri na uro ter 7000 kun (931 evrov) za tiste, ki peljejo od 30 do 50 kilometrov na uro hitreje od dovoljene hitrosti. Predlagal je tudi postavitev kamer na hrvaških avtocestah, s katerimi bi lovili in kaznovali prehitre voznike, je poročal današnji Večernji list.

Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je bilo v prvih šestih mesecih na vseh hrvaških cestah nekaj več kot 14.500 nesreč, kar je za 0,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Umrlo je 136 ljudi, kar je za tri manj kot v prvi polovici lanskega leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.