Svet
44 ogledov

Lani zasegli za 650 milijonov evrov ponaredkov

Pri modnih dodatkih v Sloveniji prevladujejo ponaredki znamke Louis Vuitton, Adi Žurnal24 main
V lanskem letu so carinski organi na območju Evropske unije zasegli ponaredke v vrednosti 650 milijonov evrov, kar je za pet milijonov evrov več kot leto prej.

Število prestreženih izdelkov se je v primerjavi z letom 2014 povečalo za 15 odstotkov. Zaradi suma kršitve pravic intelektualne lastnine je bilo na zunanjih mejah EU zadržanih več kot 40 milijonov izdelkov v vrednosti skoraj 650 milijonov evrov.

Na prvem mestu med zadržanimi izdelki so cigarete (27 odstotkov), izdelki za vsakodnevno uporabo, ki bi bili lahko nevarni za zdravje in varnost potrošnikov, kot so hrana in pijača, izdelki za osebno higieno, zdravila, igrače in gospodinjske električne naprave, pa skupaj predstavljajo 25,8 odstotkov vseh zadržanih izdelkov. Kitajska je ponovno glavna država izvora ponarejenega blaga (41 odstotkov), sledijo pa Črna gora, Hongkong, Malezija in Benin.

Iz Črne gore je prišlo največ ponarejenih cigaret, iz Indije pa največ ponarejenih zdravil. Več kot 91 odstotkov vsega zadržanega blaga je bilo uničenega ali pa so začeli sodni postopek za ugotavljanje kršitev v sodelovanju z imetnikom znamke, čigar pravice so bile kršene.

Nasvet Zveze potrošnikov

Če boste s ponaredkom iz dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali. Za ponaredke v osebni prtljagi potnika, ki jo nosi s seboj, ko prihaja iz tretjih držav, se ne izvede carinskih ukrepov, če skupna vrednost ne presega zneska carinske oprostitve (300 evrov oziroma 430 evrov za potnike v zračnem ali pomorskem prometu, oziroma 150 evrov za potnike, mlajše od 15 let), iz narave blaga pa izhaja, da gre res za blago, ki je namenjeno osebni uporabi/rabi potnika in ne kaže na komercialni značaj.

Drugače pa je s poštnimi pošiljkami. Slednje so lahko predmet carinskega nadzora ne glede na vrednost oziroma količino. Če carinik sumi, da gre za ponaredke, lahko blago začasno zadrži in uvede nadaljni postopek za ugotovitev narave blaga.

Če carinski organ sumi, da blago krši pravice intelektualne lastnine, le-to začasno zadrži, o čemer obvesti deklaranta (domnevnega kršitelja) in imetnika pravic. Nadaljnji postopek je odvisen od deklaranta. Če se ta strinja s tem, da gre blago v uničenje (ker gre za ponaredke), se le-to uniči pod carinskim nadzorom na stroške imetnika pravice, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.