Svet
2 ogledov

L'Aquilo stresel nov potres

Italijanski premier Silvio Berlusconi si je konec maja s predsednikom Evropske k Žurnal24 main
Potresni sunek je ponoči prestrašil prebivalce italijanske L'Aquile, ki si še niso opomogli od aprilskega potresa.

Območje mesta L'Aquila v osrednji Italiji, ki ga je aprila prizadel uničujoč potres, je ponoči stresel nov močan potresni sunek z močjo 4,5 stopnje. Poročil o žrtvah in škodi ni, strokovnjaki pa še ugotavljajo morebitno gmotno škodo.

Epicenter potresa je bil blizu mesta L'Aquila, tla pa so se zatresla nekaj minut pred enajsto uro zvečer po lokalnem času. Sunek so začutili tudi prebivalci Rima, ki je od mesta oddaljen 120 kilometrov.

Nov potresni sunek je med prebivalci mesta, med katerimi mnogi še vedno živijo v šotorih, povzročil precej panike. Šele v nedeljo so sicer v L'Aquili po aprilskem potresu, ki je terjal skoraj 300 življenj, okoli 50 tisoč ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, odprli del mesta okoli stolnice.

Sunek prestrašil politike
Potresni sunek pa je dodatno skrb vnesel tudi med organizatorje vrha G8, ki ga bo L'Aquila gostila od 8. do 10. julija. Vrh skupine industrijsko najrazvitejših držav in Rusije bi sicer moral biti na Sardiniji, vendar se je italijanski premier Silvio Berlusconi iz solidarnosti do v potresu prizadetih prebivalcev odločil vrh organizirati v L'Aquili. Odločitev Berlusconija, da bo srečanje v mestu, ki ga je prizadel potres, je sicer v Italiji naletela na številne kritike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.