Svet
35 ogledov

Lastnik dva dni pred prodajo umrl

Henry Graves Supercomplication - Patek Philippe
1/3
EPA
Znana je kot najbolj izpopolnjena in najlepša ura na svetu; s presežniki se o njej govori tudi, ko gre za ceno – vredna je kar 17 milijonov evrov. Pravijo pa, da je ura Henry Graves Supercomplication, ki je leta 1933 nastala v delavnicah švicarskih urarjev Patek Phillipe, uročena.

Tako imenovani sveti gral med urami je v prejšnjem stoletju ameriškemu bankirju in multimilijonarju Henryu Gravesu skozi leta, ko jo je imel, prinesel kup nesreče. Kot kaže je v minulih dneh urok spet udaril.

V svojem londonskem stanovanju je namreč skrivnostno umrl katarski šejk Saud bin Mohammed Al-Thani - le dva dneva preden je uro želel prodati na dražbi. Avkcijska hiša Sotheby's jo je v Ženevi dala na dražbo za rekordnih 23 milijonov švicarskih frankov (20 milijonov evrov). 

Podrobnosti o njegovi smrti niso znane, mediji poročajo le, da je v londonski rezidenci umrl povsem nepričakovano. 48 letni katarski princ, sicer strasten zbiratelj umetnin, je uro kupil per 15 leti za nekaj manj kot devet milijonov evrov. 

Želel je imeti najbolj zapletenu uro na svetu

Leta 1925 je Henry Graves elitni švicarski urarski delavnici Patek Phillipe naročil, naj mu izdelajo najbolj zapleteno uro na svetu z dvema številčnicama – ena prikazuje lunine mene, druga sončni vzhod in zahod v New Yorku. Ima tudi alarm, štoparico in koledar. A dobrega pol leta po tistem, ko so jo urarji izdelali, je umrl njegov najboljši prijatelj, nekaj mesecev za tem je v prometni nesreči umrl njegov sin – to je bil že drugi njegov otrok, ki se je smrtno ponesrečil z avtomobilom.

Po Gravesovi smrti je uro podedovala hči, nato je prišla v roke njegovemu vnuku in za tem pristala v muzeju. Zanjo je izvedel katarski princ, ki je v svetu umetnosti znan kot ena najbolj vplivnih osebnosti – predvsem zaradi praktično neomejenega proračuna, ki ga namenja za umetnine.

S prodajo ure želel poravnati dolgove

Saud bin Mohammed Al-Thani je bil bratranec zdajšnjega katarskega emirja, zadolžen pa je bil predvsem za razvoj kulture v tej majhni, a bogati arabski državi. Za katarske muzeje in knjižnice je sestavil izjemno zbirko umetnin, ki jih je kupil na različnih koncih sveta.

Pred dvema letoma pa je londonsko sodišče zamrznilo del njegovega premoženja zaradi več milijonov evrov vrednega spora z eno od avkcijskih hiš. Po nekaterih informacijah naj bi uro predal avkcijski hiši Sotheby's, ker je želel z njo poravnati dolgove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.