Svet
90 ogledov

Lastnik Ikee po 40-tih letih plačal davek

Ikea Zagreb Saša Despot
Ingvar Kamprad, ustanovitelj švedskega pohištvenega velikana Ikea, je prvič po več kot 40-tih letih podjetja plačal davek na rodnem Švedskem.

Švedska je Ingvarju Kampradu za prejšnje leto odmerila 640 tisoč evrov davka. Najbogatejši Evropejec je davek plačal.

Pred štirimi desetletji se je ravno zaradi visokih davkov v rojstni državi iz Švedske izselil; danes 89-letni podjetnik je najprej živel na Danskem, potem v Švici. Leto in pol po smrti svoje soproge Margarete se je vrnil v domovino.

Po pisanju švedskih medijev je Kamprad lani prijavil prihodke v višini nekaj manj kot 1.900.000 evrov; nekaj manj kot 128.000 evrov iz naslova letnih prihodkov iz naslova dela, slabih 1.800.000 evrov pa iz naslova prihodkov od kapitala.

Kamprad je v 80-tih letih prejšnjega stoletja ustanovil več fundacij in različnih pravnih subjektov, ki čuvajo znamko Ikea. Vse obvladuje sam, čeprav trdi, da mu Ikea ne pripada. Formalno sta njena lastnika fundacija Sticting Ingka s sedežem na Nizozemskem in fundacija Interogo, s sedežem v Lihtenštajnu.

Pohištveni velikan Ikea je Kamprad osnoval leta 1943, ima 338 trgovin v 41-tih državah sveta, zaposluje 154 tisoč ljudi. Premoženje družine Kamprad je ocenjeno na 40 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.