Svet
3 ogledov

Lauri preprečili pot okoli sveta

Ali Laura vendarle lahko gre na pot okoli sveta, bodo čez dva meseca presodili s Žurnal24 main
13-letna Nizozemka Laura Deker vendarle ne bo smela na pot okoli sveta, saj jo je sodišče postavilo pod uradni nadzor. Zdaj razmišlja o preselitvi v Novo Zelandijo.

Lauri Dekker so se vsaj za prihodnja dva meseca razblinile sanje o postavitvi rekorda, da bi kot najmlajša Zemljanka objadrala naš planet. Pristojno družinsko sodišče v Utrechtu je v petek najstnico do konca oktobra postavilo pod uradni nadzor. Starši, ki so se z njenim načrtom strinjali, so tako ostali brez pravice skrbništva nad njo, vendar ne v celoti, ampak samo v navezavi na jadranje po svetu.

Pristojna sodnica je v obrazložitvi odločbe navedla, da se Lauri velika želja pod objadranju Zemlje "ne sme v splošnem preprečiti". Strokovnjaki bodo čez dva meseca, ko bo Laura stara že 14 let, preverili, ali je dekle dovolj sposobno, da izvede podvig. To bi Lauri še omogočilo, da načrtovano dvoletno jadranje po svetu zaključi do 16. rojstnega dneva in tako postavi nov svetovni rekord.

Sodišče je omenjeno odločbo sprejelo na zahtevo službe za varstvo otrok in mladine, ki je izrazila bojazen, da bi dveletno solo potovanje po svetu "resno prizadelo Laurino duševno in duhovno prisebnost oziroma ogrozilo njeno zdravje". Sodnica je ugotovila, da je izražena bojazen upravičena, saj se "vsak, ki se odpravi na takšno potovanje, sooči z mnogimi nevarnostmi, med njimi z nevihtami, močnim vetrom, osamelostjo in pomanjkanjem spanja. Glede na trenutno stanje bi lahko dve leti trajajoče potovanje resno ogrozilo Laurin razvoj."

Laura se je na sodniško odločbo odzvala z razočaranjem in napovedala, da se bo s starši preselila na Novo Zelandijo (poleg nizozemskega ima tudi novozelandsko državljanstvo) in tam poskušala uresničiti svoje sanje. Novozelandske oblasti so se na napoved že odzvale in jo opozorile, da bo tam podvržena identični proceduri s pristojnimi službami, kakršna ji je na Nizozemskem onemogočila izvedbo podviga.

Rekord v roke Britancu
Le dan pred objavo sodbe se je 17-letni Britanec Michael Perham vpisal v zgodovino kot najmlajši Zemljan, ki je objadral svet. Perham se je po devetih mesecih in pol vrnil na izhodišče svoje odisejade, v Rokavski preliv, in si tako zagotovil vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.