Svet
1759 ogledov

Lava dosegla morje in oblikovala 50 metrski nanos

Vulkan na La Palmi
1/10
Epa
Na otoku La Palma lava dosegla morje.

Na otoku La Palma je lava iz vulkana v torek zvečer dosegla morje, je na Twitterju sporočil vulkanološki inštitut Kanarskih otokov. Na poti do morja je 1000 stopinj Celzija vroča lava uničila tudi plantažo banan, pri čemer so se ob stiku z gnojili sprostili strupeni plini.

Ob dosegu morja je lava v manj kot uri oblikovala okoli 50 metrov visok nanos. Španski inštitut za oceanografijo je na Twitterju objavil posnetke, na katerih je videti, kako je ponoči žgoča lava dosegla morje in se je začela kopičiti, ob tem pa v nebo uhaja para.

Zaradi bojazni pojava strupenih plinov ob stiku lave s slanim morjem, so že pred tem oblasti prepovedale gibanje na prostem za okoli 300 ljudi, ki živijo v bližini.

Na otoku so v torek razglasili katastrofo. Do sedaj je lava uničila skoraj 600 stavb. Zdoma je še okoli 5600 ljudi, nekaj pa se jih je po evakuaciji lahko že vrnilo domov. Po ocenah je izbruh ognjenika povzročil za več sto milijonov evrov škode.

Vulkan Cumbre Vieja na jugu otoka je izbruhnil 19. septembra, prvič po 50 letih. Zaenkrat ni možno oceniti, kako dolgo bo vulkan aktiven.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.