Svet
40 ogledov

Laži odpihnile poročilo

nosečnost nosečnica Reuters
Evropski parlament. Zaradi dezinformacij zavrnili poročilo o pravicah glede spolnosti, ki omenja pozitivno vlogo spolne vzgoje v šolah.

“Konservativci in skrajna desnica oziroma ekstremisti so to poročilo označili za razpravo za ali proti splavu in trosili veliko laži o vsebini poročila,” o glavnem razlogu za zavrnitev tako imenovanega Estrelinega poročila pravi evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, ki je tudi sodelovala pri njegovi pripravi.

Poročilo govori o pravicah glede spolnosti in reproduktivnega zdravja ter ugotavlja, da je v nekaterih državah članicah Evropske unije pravica do splava še vedno omejena. Poročilo zavzema pozitivno stališče do splava in uvedbe učenja o spolnosti v šolah, vendar ni zavezujoče in za države članice nima pravnih posledic. Poslanci so sprejeli alternativno resolucijo konservativnih sil, ki glede politik na področju urejanja družine in zdravja poudarja pristojnost držav članic.


Spolna vzgoja v šolah

Poročilo portugalske poslanke ugotavlja, da je število najstniških nosečnosti precej manjše v državah, v katerih se o spolni vzgoji pogovarjajo v šolah. To velja tudi za Slovenijo, ki spada med države, v katerih je najstniška nosečnost zelo redka. Tudi ta del poročila je v javnosti razvnel razpravo; največ kritik je prišlo iz Nemčije in Španije, povzeli pa so jih tudi v 
Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.