Svet
8 ogledov

"Lažje bilo pobiti mlade kot novinarje"

Anders Behring Breivik Reuters
Mediji in novinarji so bili „tarča visoke prioritete“ za norveškega množičnega morilca Breivika. Načrtovanega napada na medije ni izvedel.

Norvežan Anders Behring Breivik, ki je priznal, da je ubil 77 oseb, naj bi se jutri znova pojavil pred sodnikom. Norveški mediji pa so objavili nove podrobnosti o njegovem napadu.

Norveška javna televizija NRK je ob sklicevanju na vire iz policije poročala, da je nameraval napasti večje bližnje medijske hiše.

Dostavljalec bomb

NRK je poročala, da je Breivik imel medije in novinarje za „tarče visoke prioritete“. Hotel je napasti sedeže NRK ter časopisov VG in Aftenposten. Na napad se je dolgo časa pripravljal, celo vozil se je v okolici medijskih hiš s kolesom, da bi ugotovil, kam novinarji hodijo na malico.  Na NRK je nameraval,  preoblečen v dostavljavca družbe Fedex prinesti dve 50- ali 60-kilogramski bombi. 
Na koncu je ta načrt opustil in sklenil, da bi bilo napad na otoku Utoyja, kjer je pobil večinoma zelo mlade ljudi, lažje izvesti.

Zares v neprištevnem stanju?

Breivik je svoj krvavi napad izvedel lani 22. julija. Najprej je napadel poslopje norveške vlade, pri čemer je bilo ubitih osem oseb. Nato se je odpravil na otok Utoya in ustrelil 69 ljudi, bili pripadniki  podmladka vladajoče norveške laburistične stranke.

Trdi, da se je s tem le želel boriti proti muslimanski invaziji na Evropo in večkulturni družbi.
Sodišče je pretekli teden zavrnilo njegovo pritožbo na odločitev o ponovni psihiatrični oceni. Glede na prvo oceno je dejanje storil v psihotičnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.